Geanimeerde avond op de ijsvereniging

21 mei 2015

Met zo veel mogelijk bewoners van Tramwijk en het Noordveen samen energie besparen, dat is wat Inge en Roelof Evers graag zouden willen. Op maandag 18 mei hielden ze een informatieavond in het gebouw van de ijsvereniging. Inge: “Voor we het wisten was het half elf!”

Energie besparen in Nieuw-WeerdingeDe opkomst was niet heel hoog, maar Inge is niet ontevreden. “Wat we van tevoren merkten als we aan mensen uit de buurt over Buurkracht vertelden, is dat ze nogal sceptisch waren. Drenthen zijn een nuchter en gereserveerd volk: eerst zien, dan geloven. Ook proefden we wat achterdocht. Mensen vermoeden dat er een commercieel verhaal achter zit. Dus ik vond het al heel mooi dat we met ruim tien geïnteresseerden van start gingen. Er was zelfs een journalist van Emmen.nu aanwezig om verslag op te tekenen.”

Balletje aan het rollen

Het eerste deel van de avond bestond vooral uit voorlichting. Inge vertelde over hoe ze tot haar initiatief is gekomen: “Ik had Buurkracht al een paar keer voorbij zien komen bij Ons Huis Verdient Het op RTL4 en het leek mij ook wel wat om daar in Nieuw-Weerdinge mee aan de slag te gaan. Toen ik vervolgens een oproep van Buurkracht tegenkwam op Facebook, heb ik mijn gegevens achtergelaten. Zo is het balletje gaan rollen.” Buurtbegeleider Marjan Hendriks van Buurkracht lichtte vervolgens de rol van Buurkracht toe. Daarbij liet ze bijvoorbeeld een filmpje zien waarin in vogelvlucht voorbijkomt hoe buurkracht.nl werkt en wat je er allemaal kunt doen.”

Discussie op gang

De derde spreker was de energieadviseur van Invent die zich in een ronde door de buurt een beeld had gevormd van de besparingsmogelijkheden, en in het huis van Inge en Roelof nog uitgebreider had rondgekeken. “In dit deel van Nieuw-Weerdinge zijn de woningen allemaal verschillend: niks met rijtjes maar alleen vrijstaande en wat twee-onder-een-kaphuizen. Na dit verhaal kwam de discussie dan ook goed op gang: wat voor soort isolatie is voor wie geschikt? Waar moet je op letten? Wie hebben er wel en geen spouw? Wat voor type zonnecellen heb je en hoe zet je die het meest efficiënt in? Voor we het wisten was het half 11. Toen hebben we toch maar afgerond.”

Ambassadeurs

Tot slot riep Marjan Hendriks de aanwezigen op om hun enthousiasme vooral te delen met zo veel mogelijk buren. Want hoe meer bewoners meedoen, hoe meer inkoopvoordeel bewoners kunnen bedingen bij leveranciers. Inge beraadt zich nog op de vervolgstap: wordt het weer een algemene voorlichtingsavond of is het beter om alvast acties op te tuigen met de buurtgenoten die op de bijeenkomst waren? “In elk geval kan iedereen via buurkracht.nl op de hoogte blijven. En zich alsnog aanmelden natuurlijk.”

Nieuw-Weerdinge

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Nieuw-Weerdinge