Geanimeerd Energiecafé in De Blaak met keur aan aanbiedingen

15 april 2016

Basisschool de Borne in Tilburg bood op 13 april ruimte aan een Energiecafé van Energie De Blaak in samenwerking met Buurkracht. Op het programma stonden spouwmuurisolatie, kozijnen en glas. Elk gekoppeld aan interessante aanbiedingen voor de buurt. Daar hadden de ruim dertig bezoekers wel oren naar.

Buurkracht de blaak buurtteam
Het buurtteam van De Blaak

Jan Wijnen, de bouwkundige van het buurtteam, trapte af met een verhaal over hoe de huizen in De Blaak gebouwd zijn. Dat illustreerde hij met bouwtekeningen uit de jaren 70 en 80. In die bouwperiode was vloerisolatie er meestal niet bij. Spouwmuren werden wel geïsoleerd, maar met een dunne isolatielaag die niet zelden in de loop der jaren is gaan verzakken. Hans Jager: “Het punt is dat je dat van buiten niet ziet. En de informatie op de bouwbestektekeningen klopt niet altijd. Daarom bieden we bewoners een gratis check van hun spouwmuur aan. Daarbij komt een expert op bezoek die een paar gaatjes in de muur maakt om te inspecteren hoe de isolatie eruitziet. Als blijkt dat na-isolatie zinvol is, ontvangen de bewoners meteen een indicatie van wat dat ongeveer gaat kosten. En wat het oplevert.”

Korting op nieuwe ramen en kozijnen

Het tweede deel van de avond ging over ramen en kozijnen, want ook daarmee valt in De Blaak nog veel energie te besparen. Hans: “In de aanloop naar dit Energiecafé hebben we een filmpje gemaakt waarin we de temperatuur van verschillende soorten glas en kozijnen meten. En dat laat wat erbij komt kijken om ramen en kozijnen te vervangen. Dat filmpje hebben we bij wijze van inleiding op dit onderwerp getoond. Vervolgens heb ik een korte toelichting gegeven. We hebben twee leveranciers geselecteerd van wie we weten dat ze kwaliteit leveren en die bereid zijn korting te geven aan bewoners van De Blaak: het landelijke Belisol en een regionale speler, K&C. Beide waren aanwezig om hun aanbod aan de buurt te presenteren. Aan bewoners de keus.”

Energieverbruiksmeters en warmtecamera te leen

Aan het eind van de avond konden belangstellenden direct hun gegevens achterlaten voor een gratis spouwmuurscan of een vrijblijvende offerte voor nieuwe kozijnen en/of hr++-ramen. Daar werd flink gebruik van gemaakt. Ook schreven veel bezoekers zich in voor de energieverbruiksmeters en de warmtecamera die het buurtteam van De Blaak van Buurkracht in bruikleen heeft. “Met de energieverbruiksmeters kun je het energieverbruik van elk apparaat in je huis doormeten. Zo kun je onvermoede energieslurpers op het spoor komen. Voor warmtebeelden loopt het seizoen eigenlijk al ten einde, maar ook nu het wat warmer wordt, kun je op de foto’s nog goed zien waar de koudebruggen zitten. De beelden leveren dus nog steeds interessante informatie op. Tijdens het volgende Energiecafé, op 8 juni, gaan we kijken naar de resultaten en verder praten over isolatie.”

Meedoen met de acties kan nog!

Was je niet aanwezig bij het Energiecafé maar wil je gebruikmaken van de gratis spouwmuurscan, een scherpe offerte aanvragen voor nieuwe ramen en/of kozijnen of zelf aan de slag met de warmtecamera en/of de energieverbruiksmeters? Meld je dan voor de acties van jouw keuze aan via www.buurkracht.nl/de-blaak. Of neem contact op met het buurtteam.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?