Gasloos in trek in Oisterwijk

19 april 2018

Over gasloos wordt veel gesproken. Maar wat houdt het precies in? Op 18 april lieten 70 bewoners van Bunders, Dotterveld en de rest van Oisterwijk zich bijpraten over comfortabel gasloos wonen in wijkgebouw De Bunders. Ze konden ook rondsnuffelen op een energiemarkt met de nieuwste apparatuur en isolatiebedrijf Takkenkamp verlengde het scherpe buurtaanbod voor spouwmuurisolatie tot 1 december 2018. Profiteer ervan en meld je aan op de buurtpagina.

Buurkracht buurtbijeenkomst bunders west
Veel belangstelling voor gasloos wonen

Na de opening door Jacqueline van der Lubbe van het buurtteam zette medebuurtteamlid Jos Nij Bijvank, gasvrij wonen in een breder perspectief van klimaatverandering en klimaatdoelen. Energie- en installatieadviseur Ronnie Verboven vertelde vervolgens welke alternatieven er zijn voor gasgestookte apparatuur, zoals warmtepompen, zonneboilers en inductieplaten. Jacqueline: “Uit de zaal kwamen veel vragen, vooral over de warmtepomp. Ronnie legde goed uit hoe de pomp werkt en wat de voor- en nadelen zijn. De installateur had voor de energiemarkt een kolossale warmtepomp met een 300 liter-vat meegenomen. Waar laat je dat in bestaande bouw? Dat is soms best lastig. Maar in de bijkeuken of de garage is vaak nog wel ruimte.”

SMILE

Jos vertelde tot slot dat Bunders-West en Dotterveld tot de tien pilotwijken in het SMILE-project van Hart van Brabant horen. Waarbij SMILE staat voor: Sociaal Maatschappelijke Innovatie Labs Energieneutrale woningvoorraad Hart van Brabant. Jacqueline: “In dit project werken allerlei partijen samen om de wijken aardgasvrij te maken. Zoals de gemeente Tilburg, de Universiteit van Tilburg, DEC Oisterwijk en Buurkracht. Ieder levert z’n eigen bijdrage. Doel van het project is samen met bewoners onderzoeken hoe je de energietransitie het beste vorm kan geven. Zij krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om met 3D-tekeningen aan hun eigen woning te tekenen en te rekenen. Uit de zaal kwamen meteen enthousiaste reacties en een paar mensen wierpen zich op om deel te nemen in het projectteam voor onze buurt.”

Spouwmuurisolatie verlengd

Tijdens de energiemarkt waar bezoekers na de presentaties hun licht op konden steken, was er volop gelegenheid om leveranciers aan de tand te voelen en de gasvrije apparatuur van dichtbij te bekijken. “Het was opvallend hoe lang het druk bleef. Alle leveranciers waren voortdurend in gesprek. Ook Takkenkamp, de geselecteerde leverancier voor de spouwmuurisolatie in 2017, was aanwezig. Nu hij de actie heeft verlengd tot 1 december, hebben zeker 11 mensen direct een offerte aangevraagd. Ook buurtgenoten die er niet bij waren, kunnen natuurlijk nog toeslaan. Aanmelden kan via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?