Garnwerd doet ’t met z’n allen

17 april 2018

In Garnwerd deden praktisch alle 200 huishoudens deden mee aan de warmtebeeld-actie in februari. Op 13 april konden de bewoners doorpakken op een avond over alles wat je kunt doen om de gevonden warmtelekken te dichten en je energierekening te verlagen. De volgende stap is een collectieve inkoopactie. Laat weten of je belangstelling hebt voor dak-, vloer- of muurisolatie of isolatieglas op de buurtpagina.

Buurkracht garnwerd
Garnwerd doet ’t met z’n allen

In de bovenzaal van Café Hammingh waren 30 huishoudens vertegenwoordigd. De jeugdclub had de zaal alvast ingericht voor hun toneelvoorstelling met een kleine tribune en een podium. Martin Noorda van het organiserende team heette daarom iedereen van harte welkom van achter een van de decorstukken, een tafeltje met ouderwetse typemachine.

Lucratieve ledverlichting

Voor de energiebesparingsactie heeft het team samenwerking gezocht met Buurkracht. Buurtbegeleider Niels vertelde kort wat Buurkracht voor Garnwerd kan betekenen, zoals inzicht geven in energieverbruik. Ook gaf hij een algemene presentatie over energiebesparing. Martin: “Wat ons verraste is dat verlichting op nummer één staat als grootste energieslurper in huis: de vrieskist en wasdroger volgen daarna. Met ledverlichting kun je zo’n 25 procent stroom besparen! Afmetend aan de reactie in de zaal verwacht ik dat veel mensen hun lampen gaan vervangen.”

Zelf doen bespaart extra

Een energieadviseur had in opdracht van Buurkracht gekeken wat de besparingskansen in Garnwerd zijn en presenteerde zijn bevindingen. Martin: “Uit de warmtebeelden blijkt dat er nog voldoende te besparen valt. De adviseur ging diep in op dak-, vloer- en spouwmuurisolatie en vertelde over materialen, kosten, opbrengsten en terugverdientijd. Isolatie hoeft niet veel te kosten. Maatregelen als vloer- en dakisolatie kun je ook makkelijk zelf doen, vertelde hij. Dus je kunt nog meer besparen als je zelf samen met je buurman aan de slag gaat.”

Speciale huurdersactie

Veel bezoekers hadden vragen over de warmtebeelden die van hun woning waren gemaakt. Martin: “De interpretatie van de kleuren blijkt lastig. De adviseur legde wat basisprincipes uit aan de hand van voorbeelden. De 40 huurwoningen in Garnwerd hebben van de woningcorporatie al dakisolatie gekregen. Uit de warmtebeelden bleek dat die er toch nog veel warmte weglekt via het dak. De huurdersgroep gaat onder aanvoering van Pieter van Dijk de resultaten van de warmtebeelden op een rij zetten en kijken of er met woningstichting Wierden en Borgen iets te regelen valt, zoals betere dakisolatie of andere maatregelen.”

Belangstelling peilen

De presentaties werden goed ontvangen en door de vele vragen liep de avond behoorlijk uit. “Tegen kwart voor elf breiden we er een eind aan”, zegt Martin. “Iedereen kreeg een inventarisatieformulier waarmee we kunnen peilen voor welke energiebesparende maatregelen de meeste belangstelling bestaat. Ook mensen die er 13 april niet bij konden zijn, kregen een formulier in de bus. Zodra we de formulieren allemaal terug hebben, kunnen we een collectieve inkoopactie starten.”

Doe mee met postcoderoos

Ondertussen zitten Martin en de overige teamleden niet stil. “We gaan alvast geschikte isolatiebedrijven zoeken en zijn ook bezig met een tweede postcoderoosproject voor Garnwerd. Omdat veel woningen onder beschermd dorpsgezicht vallen en veel daken niet geschikt zijn, is een postcoderoos een prima alternatief. Ook al hebben we nog geen dak, we hebben al 150 panelen verkocht. Wie mee wil doen, kan me op straat aanspreken of naar de buurtpagina gaan om zich aan te melden.”

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?