Gaat de deelauto onze buurten veroveren?

29 juni 2017

Hoonhorst heeft er één, in de Mesdaglaan in het Arnhemse Hoogkamp staat er één, in Armhoefse Akkers in Tilburg blijken er al meerdere te zijn en in steeds meer Buurkrachtbuurten wordt erover gesproken: een deelauto. Iets voor jouw buurt?

Buurkracht deelauto2 nb origineel
De deelauto is hard bezig met zijn opmars
Buurkracht deelauto nb origineel
Dubbele winst: elektrische deelauto

In 2015 zei 20 procent van de Nederlanders (18+ met rijbewijs) open te staan voor autodelen. Dit cijfer uit de Monitor Autodelen van TNS NIPO betekent dat we bijna twee miljoen potentiële autodelers hebben. Er rijden nu nog maar zo’n 15.000 deelauto’s rond in ons land, maar volgens kenners staan we aan de vooravond van een doorbraak. Onze buurtbegeleiders signaleren ook dat het onderwerp in steeds meer buurten op de agenda staat.

Zeven deelauto’s

Tijdens een recente bijeenkomst in Armhoefse Akkers was autodelen ook een van de ideeën die ter tafel kwamen om de buurt verder te verduurzamen. Hein Jacobs van het buurtteam: “Toevallig had ik daarover net een en ander uitgezocht. Ik heb zelf een tweede auto die ik weinig gebruik. Toen ik op internet ging zoeken naar deelautomogelijkheden, bleken er al zeven auto’s in de buurt te staan die je kunt lenen: twee van My Wheels en vijf van particulieren. Veel buurtgenoten hoorden daarvan op en vonden dat we daar eigenlijk meer mee moeten doen. We hebben een parkeerprobleem in de buurt en willen allemaal minder auto’s. Als we gebruikmaken van deelauto’s, kunnen misschien meer gezinnen hun tweede auto de deur uit doen. Of zelf gaan uitlenen. Ik ga in elk geval een aantal handige links op onze buurtpagina zetten, zoals snappcar.nl, mywheels.nl en buurauto.nl.”

100 procent elektrisch

In het Overijsselse Hoonhorst hebben bewoners al goede ervaringen met autodelen. In 2010 streek de gemeenschap de titel Duurzaamste Dorp van Overijssel op, en daarmee een geldbedrag van 1,5 miljoen euro. Van dat geld schafte het dorp onder meer een 100 procent elektrische auto aan voor gezamenlijk gebruik. “De vraag volgde toen vanzelf”, vertelt Gerard Holterman, die het gebruik van de deelauto coördineert. “Wie hem wil lenen, kan een online reservering plaatsen of gewoon even bellen. Dat werkt prima.”

Positieve bijdrage aan leefbaarheid

Op de deelauto prijkt met grote letters de tekst ‘Hoonhorst rijdt duurzaam’. Maar elektrisch rijden heeft ook zo z’n beperkingen, geeft Gerard toe: “Het aantal laadpunten neemt toe, maar zeker in het begin moest je wel in de buurt blijven. Als je bijvoorbeeld naar Apeldoorn wilde, was het spannend of je hem dan nog op één accu terug in Hoonhorst kreeg. Ook gaf de laadpaal bij de kerk nog weleens storing. Daarom koppelen we hem nu aan een particulier laadnet. En als de auto net uitgeleend is geweest, is hij niet meteen weer helemaal opgeladen. Daar houdt het reserveringssysteem nog geen rekening mee. Maar over het algemeen gaat het goed. Eén gezin heeft zelfs de tweede auto opgegeven; die werd toch voornamelijk gebruikt voor de boodschappen en dat kan nu met de deelauto. En we zetten hem vier keer per week in om ouderen naar de dagopvang te brengen, dus ook in die zin draagt hij bij aan de leefbaarheid in het dorp.”

Ook deelauto’s onder de aandacht brengen in je buurt of er misschien wel samen met je buren een aanschaffen? Je buurtbegeleider helpt je graag.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?