Friese buurtteams verrijkt naar huis na regiotafel Friesland

18 september 2017

Op 8 september kwamen buurtteamleden uit heel Friesland naar de Friese regiotafel in het pittoreske Dorpshuis van Folsgeare: een avond speciaal voor Friezen die in hun buurt of dorp energiebesparing actief stimuleren. Na een lekker en rijk gevuld buffet kregen ze presentaties over de warmtebeeldcamera, de beste buurtaanpak en de slimme meter. Met als toetje tips van het succesvolle buurtteam van Aldlân. En natuurlijk was er ruim voldoende tijd om ervaringen met elkaar te delen.

Buurkracht img 20170908 wa0002
Regiotafel Friesland

“Het was een nuttige en gezellige avond”, vertelt André van der Laaken van Buitenpost, een Buurkrachtbuurt in wording. “Het was leuk om mensen te leren kennen en ik heb informatie gekregen waar ik echt iets mee kan. Als het straks kouder wordt, willen we in onze buurt een actie doen met de warmtebeeldcamera. Ik weet wel een beetje hoe zo’n camera werkt, maar Mario Grims van het buurtteam van Folsgeare kon precies vertellen wat je allemaal aan een warmtebeeld kunt aflezen en hoe je de informatie moet interpreteren.”

Zelf testen

Als je samen met je buurt aan de slag wilt met energie besparen, dan is het handig om te weten welke buren een duurzaam hart hebben en welke niet. André is enthousiast: “Djoera Eerland van Buurkracht liet zien hoe je je buurt kunt inschatten en verschillende typen mensen met verschillende soorten drijfveren het beste kunt benaderen. En ook hoe je je buurt het beste kunt bereiken. Die kennis komt goed van pas.” Na Djoera vertelde buurtbegeleider Orville Frijde meer over de slimme meter en hoe je via de Buurkrachtwebsite je eigen energieverbruik kunt inzien en vergelijken, niet alleen met het gemiddelde verbruik in de buurt maar ook met het verbruik van vergelijkbare huishoudens in het land.

Olievlekwerking

Elina Jansma van Aldlân uit Leeuwarden, de eerste Friese Buurkrachtbuurt, kijkt ook met plezier terug op de bijeenkomst. “Het is altijd leuk om andere buurtteams te ontmoeten en weer nieuwe mooie plekjes in Friesland te ontdekken.” Ze is samen met medebuurtteamlid Wim de Vries naar Folsgeare gekomen om de laatste presentatie van de avond te verzorgen. In Aldlân doen al 365 buren mee. Elina en Wim vertellen hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen: “We organiseerden elk half jaar een energiemarkt. Die werden ontzettend goed bezocht. En toen eenmaal de eerste wagens van leveranciers in de buurt stonden, werden ook buren die we nog niet bereikt hadden, nieuwsgierig. Zo ontstond een olievlekwerking.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?