Fortuna gaat voor zonnestroom

03 augustus 2017

De weergoden werkten niet mee tijdens de buurtbarbecue in het Geleense Fortuna op 1 juli. Toch zat de stemming er goed in en deed de zon uiteindelijk goede zaken: uit een interessepeiling onder buurtgenoten die de energiecommissie van de buurtvereniging tijdens de barbecue hield, kwam een grote belangstelling voor een zonnepanelenactie naar voren. De voorbereidingen daarop zijn inmiddels in gang gezet. Meld je aan op buurkracht.nl/fortuna en je blijft op de hoogte!

Buurkracht images 4
Schrijf je alvast in voor de zonnepanelenactie!

Ondanks de regen werd de barbecue uitstekend bezocht. De organisatie was ook niet voor één gat te vangen: bewoners konden terecht in een grote feesttent en ook het eten werd goed droog gehouden. “Wij stonden met een standje in de tent”, vertelt Stef Boesten van de energiecommissie, die samenwerkt met Buurkracht. “En daarmee trokken we flink veel belangstelling. Sommige buurtgenoten vertelden ons dat ze zich al aan het oriënteren zijn op manieren om hun energierekening en CO2-uitstoot omlaag te krijgen. We hebben iedereen gevraagd op een formulier in te vullen waar hun belangstelling vooral naar uitging.”

Voorbeeldwoning

Voor wie een mooi praktijkvoorbeeld wilde zien van wat er in de jarenvijftig- en –zestighuizen in Fortuna allemaal mogelijk is, stelde de familie Boesten het eigen huis open op 11 juli. Stef: “Het huis van mijn ouders is bijna gasvrij. De isolatie is vrijwel helemaal op orde gebracht, er is een warmtepomp aangelegd, we koken op inductie, er liggen zonnepanelen op het dak en er staat een elektrische auto voor de deur. Dat is vooral leuk in combinatie met zonnepanelen: we proberen de auto zo veel mogelijk overdag op te laden. Dan zie je zó de opgewekte stroom in die auto lopen.”

Geanimeerde rondleiding

Tijdens het open huis kregen bezoekers een geanimeerde rondleiding van de gezinsleden. “Zo kregen ze meteen antwoord op allerlei vragen waar ze mee rondliepen. Hoeveel lawaai een warmtepomp maakt, bijvoorbeeld. Dat konden ze nu zelf horen. Als je een warmtepomp aanschaft, moet je er inderdaad rekening mee houden dat hij zoemt. Bij ons staat hij aan de andere kant van het huis dan waar de slaapkamers zijn. Je hoort hem alleen buiten, maar daar zitten we alleen in de zomer en dan staat hij toch niet aan.”

Actie zonnepanelen in voorbereiding

Inmiddels heeft de energiecommissie ook conclusies getrokken uit de interessepeiling in de buurt. Daaruit kwam naar voren dat veel buurtbewoners wel oren hebben naar een gezamenlijke zonnepanelenactie. “Dat is ook niet zo gek”, zegt Stef. “Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren veel goedkoper geworden en brengen meer op. Bovendien is het installeren een relatief eenvoudige ingreep en zie je direct resultaat. Nu we weten dat er animo is voor de gezamenlijke aanschaf, pakken we door. Bij buurtgenoten die al zonnepanelen hebben, informeren we naar hun ervaringen. En we benaderen de leveranciers die de positiefste reviews krijgen met de vraag om met een mooi aanbod voor de buurt te komen.”

Bijeenkomst  

Zodra we alles rond hebben, organiseren we een bijeenkomst. “Iedereen kan zich alvast aanmelden via onze buurtpagina: buurkracht.nl/fortuna. Daar houden we de buurt ook op de hoogte van onze activiteiten.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?