Focus op isolatie in Zeeheldenbuurt

13 oktober 2015

Buurkracht bb 2 isolatie okt
Buurtgenoten luisteren naar de informatie over isolatie

Spouwmuurisolatie, daar draaide het om op de tweede bijeenkomst van het buurtteam van de Zeeheldenbuurt omgeving Van Brakelplein, op 12 oktober in het Alfa College. Want daarmee valt in deze Groningse buurt de grootste besparing te behalen. De bezoekers luisterden naar een isolatiespecialist en naar wat er in hun huizen mogelijk is. Het buurtteam beraadt zich over de vervolgstappen.

“De woningen rond het Van Brakelplein zijn tussen 1930 en 1960 gebouwd”, vertelt Peter Oterdoom van het buurtteam. “De meeste woningen zijn nog niet geïsoleerd. Een paar hebben dubbel glas. Vandaar dat we deze bijeenkomst wilden toespitsen op spouwmuurisolatie.” Na een korte inleiding over Buurkracht door buurtbegeleider Orville Frijde volgde een presentatie door RegioIsolatie uit Veendam. Hij gaf samen met je buren besparen extra lading. “In de buurt zijn vooral portiekwoningen: een onderwoning met twee bovenwoningen. Voor de bewoners is het belangrijk om te weten dat het technisch niet mogelijk is om alleen een bovenwoning of alleen een onderwoning te isoleren. Alle drie woningen moeten tegelijk onder handen worden genomen.”

Samenwerken

Voor isolatie rondom het Van Brakelplein moeten de buren dus samenwerken. Peter: “We zijn daarom van plan om verenigingen van eigenaren (vve’s) te benaderen. In de buurt hebben we veel kleine vve’s, soms maar van drie huisbewoners.” Het team is al in gesprek met de grootste vve uit de buurt die een half blok beheert. “Een van de bestuursleden was aanwezig op de bijeenkomst. Ze overwegen om gezamenlijk spouwmuurisolatie te doen. Waarschijnlijk met Buurkracht. Dat zou een heel mooie mogelijkheid zijn om ook de kleinere vve’s over de streep te trekken.”

Studenten

Ook zoekt het team nog mogelijkheden om de vele studenten in de buurt bij het energiebesparingsproject te betrekken. “Ik schat dat zo’n veertig procent van de buurtbewoners uit studenten bestaat. Vaak wonen ze in huizen van huisbazen. We verwachten niet veel medewerking uit die hoek. Maar er zijn ook veel ouders die hier een woning voor hun studerende kinderen hebben gekocht. We gaan kijken of we ook hen kunnen benaderen.” Voorlopig werk genoeg voor het team. Wat wordt een vervolgstap? “Wellicht dat we hierna een bijeenkomst gaan organiseren over glasisolatie. Want ook ‘oud’ dubbel glas is alweer aan vernieuwing toe.”

Zeeheldenbuurt omgeving Van Brakelplein

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Zeeheldenbuurt omgeving Van Brakelplein