Filmploeg in Princenhage: wie doet er mee?

12 oktober 2014

Als heel Nederland ’s avonds een uur het licht uitdoet, besparen we met z’n allen miljoenen watts energie. Buurkracht doet mee. In Princenhage bracht de filmploeg van Ons Huis Verdient Het de voorbereidingen van het buurtteam op de actie ‘Lamp uit, kaars aan’ in beeld. Omdat samen energie besparen op allerlei manieren kan.

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, gaat in allerlei Buurkrachtbuurten ’s avonds het licht uit en kaarsen aan. Via buurkracht.nl kan iedereen een virtueel kaarsje aansteken voor een van de deelnemende buurten, die daarmee kans maken op een mooie prijs. “Als wij winnen, dan kiezen we een prijs voor een van de speeltuintjes in de buurt”, zegt Martijn Kegler van het buurtteam. Een extra goede reden om de actie bij zo veel mogelijk buurtgenoten onder de aandacht te brengen.

Folderen en posteren

Tijdens de opnamen kreeg het buurtteam versterking van Thijmen, de oudste zoon van Martijn, en een vriendje. Zij hielpen ijverig mee met folders rondbrengen en posters ophangen. De meeste folders gingen de brievenbus in, maar het team belde ook bij mensen aan om meteen uitleg te geven. Martijn: “Er is zo’n gesprekje opgenomen, waarna je ziet dat die mevrouw meteen de poster op het raam plakt. De jongens gingen ook helemaal in de opnamen op. Ze deden netjes wat de cameraploeg vroeg. Op het laatst begon Thijmen spontaan te vertellen dat hij ’s ochtends het licht had uitgedaan, want er kwam toch al licht door het raampje. Dat je licht niet onnodig moet laten branden, zit er bij hem al goed in. Ik hoop dat het geluid op de band staat; Tijmen had net zijn microfoontje afgedaan …”

Spannend!

Zelf hield Martijn zijn verhaal ook voor de camera. “Ik heb verteld over mijn drijfveren, waarom ik duurzaamheid belangrijk vind, waarom ik de buurt erbij wil betrekken. Dat ik er in mijn werk ook mee bezig ben: ik adviseer over duurzame ontwikkeling van het buitengebied. Daarom hebben we ook nog opnamen gemaakt in het buitengebied aan de overkant van de snelweg. Ik hoef niet per se op tv, maar toen de draaidag eenmaal bezig was, vond ik het eigenlijk heel leuk. Het interview vond ik wel moeilijk: je zegt toch nét niet wat je wil zeggen. Tenminste, ik heb wel gezegd wat ik wilde zeggen, maar of dat allemaal ook zo soepel, vloeiend en natuurlijk overkomt, dat is nog even afwachten. Spannend.”

Ook benieuwd? Kijk op 2 november naar Ons Huis Verdient Het, om 16.30 uur op RTL4.

Princenhage-Ambachtenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Princenhage-Ambachtenbuurt