Filmen met een masker

07 mei 2015

Buurkracht 2015 05 01 09.32.40
De cameraman gaat onder de grond

Van de 110 woningeigenaren in het Vughtse Klein Brabant ondertekenden er de afgelopen maanden 19 een offerte voor vloer- of spouwmuurisolatie. Een prachtige score. De filmploeg van Ons Huis Verdient Het nam op 1 mei een kijkje bij de uitvoering.

De opnamen concentreerden zich rond de nummers 100 en 110 van Klein Brabant. Twee van de initiatiefnemers van Buurkracht in de buurt, Lex van Rheenen en Rob Borgsteijn, waren er de hele ochtend bij. Lex: “Klein Brabant is één straat die in het vierkant loopt, met daarbinnen allemaal kleine zijweggetjes. Op nummer 100 was Feenstra die ochtend bezig met het aanbrengen van vloerisolatie. De cameraman heeft onder andere beelden in de kruipruimte gemaakt waar purschuim aan de onderkant tegen de vloer aan werd gespoten. Omdat daarbij dampen kunnen vrijkomen, kreeg hij een zuurstofmasker en een speciaal pak aan. Dat zijn de veiligheidsvoorschriften.”

Bewoners aan het woord

Een tweede ploeg van Feenstra was aan het werk op nummer 110. “Die woning kreeg die ochtend spouwmuurisolatie. Niet helemaal toevallig natuurlijk. Ook daar zijn beelden van de werkzaamheden gemaakt. Iemand van Feenstra lichtte toe wat er allemaal komt kijken bij vloer- en spouwmuurisolatie. De bewoners van de twee huizen kwamen ook aan het woord; ze vertelden enthousiast waarom ze aan de isolatieactie meededen.”

Natuurtalent

Lex zelf kreeg tussen de bedrijven door de gelegenheid om iets over de aanpak van het buurtteam van Buurkracht in Klein Brabant uit de doeken te doen. “Ik heb wat uitleg gegeven over de isolatieactie en alvast vooruitgekeken. We hebben namelijk een lokale ondernemer gevonden die bereid is onze buurt een interessant aanbod voor zonnepanelen te doen. De flyers voor de bijeenkomst over deze actie zijn inmiddels de deur uit.” Daarbij kwam hij verrassend goed uit zijn woorden. Lachend vertelt hij: “Ik ben één keer op de lokale radio geweest en heb nooit eerder iets voor de tv gedaan, maar de regisseuse zei dat ik een natuurtalent ben!” Op 17 mei staat de uitzending gepland. Lex kijkt ernaar uit: “Van drie uur opnamen blijft straks 2,5 minuten zendtijd over. Dat lijkt heel weinig, maar ik heb al een aantal afleveringen gezien en het valt mij erg mee wat je in die 150 seconden kunt vertellen.”

Klein Brabant zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 17 mei, 11.20 uur RTL4.

Klein Brabant

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Klein Brabant