Eyeopeners en inspiratie tijdens energieavond in Rosarium

29 maart 2017

Een dikke 40 inwoners van het mooie historische Rosarium in Venlo vonden op 28 maart hun weg naar de Sint Martinus-school. Daar had het kersverse Buurkracht-buurtteam een avond georganiseerd over duurzame energie-opwek en energie besparen. En hoe inwoners dat samen kunnen aanpakken. En het leuke is, iedereen kan meedoen.

Buurkracht bij verslag
Rosarium energiek van start!

Jules Hinssen, initiatief van het buurtteam, had al vóór de bijeenkomst veel leuke reacties van buurtgenoten gekregen. “Verschillende mensen meldden zich spontaan aan. En je merkte dat ze elkaar al een beetje aanstaken. De avond zelf, met toch zo’n 10 procent van de hele buurt present, was ook heel positief en inspirerend. Er werd actief en constructief meegedacht." Jules zelf leidde de avond in, allereerst door zichzelf en zijn teamgenoten André Heerschop, Marc Bergs, Huub Hendrickx en Maaike van Strijp voor te stellen en uit te leggen wat het team wil: met z’n allen zorgen dat het energieverbruik in Rosarium naar beneden gaat en dat we verduurzamen.

Zelf energie opwekken

Hoe? Daarvoor zijn allerlei mogelijkheden. Jules, ook actief bij Samenstroom, zette uiteen wat deze lokale energiecoöperatie daarin zou kunnen betekenen. “Samenstroom gaat voor meer duurzame, lokale opwek. We hebben een aantrekkelijk aanbod voor zonnepanelen op eigen dak, maar zetten ons ook in voor collectieve projecten. Zoals Windpark Greenport. De realisatie van dat park komt steeds dichterbij. Buurtbewoners kunnen ook hun eigen groene energie opwekken door in zo’n project te investeren. Bijvoorbeeld als ze geen zonnepanelen op hun eigen dak willen of als hun dak daarvoor niet geschikt is. Voor onze buurt met z’n karakteristieke uitstraling is dat een mooi alternatief.”

Ondersteuning van Buurkracht

Buurtbegeleider Patricia Vinclair verzorgde de tweede presentatie over de wijkgerichte aanpak van Buurkracht. Al meer dan 190 buurten in Nederland krijgen ondersteuning van Buurkracht, waaronder Rosarium. Jules: “Patricia vertelde waar die ondersteuning uit bestaat. Zo hebben we een eigen buurtpagina op buurkracht.nl/rosarium, waar we ervaringen en informatie kunnen uitwisselen. Ook schakelt Buurkracht een energieadviseur in die de besparingsmogelijkheden in onze buurt in kaart brengt – dat moet nog gebeuren. En ze liet zien hoe je makkelijk inzicht kunt krijgen in je eigen energie verbruik.”

Meteen de vruchten plukken

Het buurtteam had in de buurt ook al een eigen energieadviseur gevonden: Dennis Schouwenberg. Voor zijn buurtgenoten had hij ook al diverse tips, niet alleen over hoe ze hun energieverbruik konden beperken, maar ook over de financiering van energiebesparende maatregelen. “Hij wist de zaal goed te prikkelen”, zegt Jules. “Als je weet dat energiebesparing goed is voor je financiën en voor het milieu, wat houdt je dan tegen? Die vraag wierp hij op. En ik weet zeker dat hij bij heel wat mensen het besef heeft aangewakkerd dat je met een duurzaamheidslening, zonder één cent eigen geld uit te geven, al vanaf dag 1 de vruchten kunt plukken van bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Dat was voor een aantal bezoekers echt een eyeopener.”

Blijf op de hoogte en meld je aan

Nu is de beurt aan de buurt om het heft in handen te nemen. Op flipovervellen met verschillende thema’s als ‘windenergie’, ‘dubbel glas’, ‘buurtambassadeur’ en ‘isolatie’, konden de deelnemers aan de avond hun naam en eerste ideeën achterlaten. “Die vellen zijn goed volgeschreven”, aldus Jules. “De volgende stap is dat buurtgenoten die samen een thema verder willen uitwerken en acties voor de buurt willen opzetten, binnenkort weer bij elkaar komen om daarmee verder te gaan. Daarvoor stelt directeur Frank Giessen van de Sint Martinus-school graag weer ruimte beschikbaar. Ook buurtgenoten die niet bij de bijeenkomst waren, zijn van harte welkom zich alsnog aan te melden via onze buurtpagina en mee te denken. Daar houden we buurtgenoten ook op de hoogte van de voortgang, acties en activiteiten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?