Even voorstellen: Wiesje van Nunen, buurtbegeleider

25 juli 2017

In Buurkrachtbuurten kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar buurten die samen energie willen besparen en helpen enthousiaste bewoners op weg. In Zuidoost-Brabant gaat dat zo hard, dat er naast Irmy van Paassen nóg zo’n kei van een buurtbegeleider nodig was. Die is er nu: ontmoet Wiesje van Nunen.

Naam: Wiesje van Nunen
Buurtbegeleider sinds: mei 2017
Werkgebied: Zuidoost-Brabant, van Deurne tot Tilburg
Werkte een halfjaar bij een mensenrechtenorganisatie in Madrid

Hoe kwam Buurkracht op je pad?

“Vorige zomer ben ik na drie jaar vertrokken bij Eneco waar ik de projectcommunicatie deed voor Wind op Land. Ik ging mijn vriend achterna naar Madrid. Die liefde heeft geen standgehouden, maar mijn geloof in verduurzaming en mijn overtuiging van het belang van groene stroom wel. Bij terugkomst in Nederland wilde ik me daar dan ook weer het liefst mee bezighouden. Irmy kende ik via via en ik wist dat zij ‘iets met duurzaamheid’ deed. Daarom heb ik gebeld om daar eens met haar over te praten. Niet eens met het idee om te solliciteren, maar gewoon ter oriëntatie. Nooit verwacht dat het balletje zo snel zou gaan rollen! Maar hier ben ik dan.”

Wat wordt jouw aanpak?

“Voorlopig trekken Irmy en ik samen op in ‘onze’ regio, als een soort tandem. In Zuidoost-Brabant is heel veel belangstelling voor Buurkracht; er staan heel wat buurten te trappelen om te beginnen. Het is de bedoeling dat Irmy met mijn komst haar handen vrij krijgt voor die mogelijk nieuwe buurten. En dat ik de begeleiding van de bestaande buurten voor een groot deel op me neem. Daar blijft Irmy op de achtergrond bij betrokken. Waar dat handig is, springt ze bij en andersom doe ik dat bij haar. Zo vullen we elkaar aan.”

Wat heb jij Buurkrachtbuurten te bieden?

“Ik ben heel praktisch ingesteld: hou van doorpakken en efficiëntie. Met die eigenschappen hoop ik buurten te helpen om snel mooie resultaten te halen. Voor mezelf zie ik ook op het creatieve vlak een rol weggelegd: in het meedenken en buurtteams helpen op goede ideeën te komen. Met mijn ervaring bij Eneco merk ik bovendien dat ik ook een inhoudelijke bijdrage kan leveren. Én ik vind het oprecht superleuk om mensen te ondersteunen die met duurzame ideeën iets in hun buurt willen bereiken. Ik hoef ze niet enthousiast te maken, want dat zijn ze al. Maar met mijn enthousiasme kan ik dat van hen misschien nóg groter maken.”

Hoe energiezuinig ben je zelf?

“Binnenkort betrek ik een studio in Eindhoven, dus het is nog even afwachten wat ik daar ga doen. Mijn vader is momenteel bezig met zonnepanelen en hij denkt na over een luchtwarmtepomp; ik gebruik mijn invloed natuurlijk om dat te stimuleren. Verder zit duurzaamheid bij mij ook in kleine dingen: ik eet minder vlees, pak vaker de fiets. Een auto heb ik niet, maar als er één komt dan liefst een elektrische.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik tennis graag en doe aan fitness. Verder kan ik me ook goed uitleven in creatieve bezigheden. Zo maak ik graag portretten, meestal van vrienden en bekenden. Die teken ik dan heel precies na.”

Mail Wiesje.
Wiesje werkt nauw samen met buurtbegeleider Irmy.
Meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?