Ontmoet onze buurtbegeleider: Orville Frijde

19 juni 2017

In Buurkrachtbuurten kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar buurten die samen energie willen besparen en helpen enthousiaste bewoners op weg. Onze ster in en rondom de stad Groningen is Orville Frijde.

orville frijde

Naam: Orville Frijde
Buurtbegeleider sinds: 18 mei 2015
Werkgebied: Groningen-stad en omgeving
Houdt thuis één keer per week een grote schoonmaak

Waar sta jij voor?

“Voor een duurzame omgeving en een duurzame toekomst. In Groningen is gas een hot item; hoe minder we daarvan met z’n allen verbruiken, hoe beter. Wat ik mooi vind is dat Buurkracht elk huishouden dat daar iets aan wil bijdragen, in die gelegenheid stelt. We faciliteren, nemen drempels weg, en maken dat bewoners zich meer bewust worden van de gevolgen van energiebesparing voor het milieu en de portemonnee.”

Wat is jouw kracht?

“Ik zie mezelf als een echte verbinder; ik kom makkelijk met mensen in contact en weet met welke vraag ik bij wie moet aankloppen als we een bepaald specialisme zelf niet in huis hebben. En dat doe ik dan ook. Toen ik als buurtbegeleider bij Buurkracht begon, was ik nog een groentje, maar inmiddels is mijn netwerk enorm uitgebreid. Dat geldt ook voor het netwerk van Buurkracht zelf; deuren gaan steeds makkelijker voor ons open.”

Wat wil je bereiken in jouw werkgebied?

“Mijn doel is: in elke wijk in de stad Groningen een buurtteam. En in elk dorp in de provincie. Hoe groter de dekkingsgraad, hoe mooier ik het vind. Tegen de buurten die al bezig zijn, zou ik willen zeggen: ga vooral zo door. Praat met zo veel mogelijk buren over de mogelijkheden van energie besparen. Veel mensen weten nog niet goed genoeg dat het niet moeilijk is, niet duur en ontzettend leuk. Iedereen moet gewoon meedoen.”

Hoe energiezuinig ben je zelf?

“Omdat ik in een appartementencomplex met huurwoningen woon, kan ik geen grote maatregelen nemen. Maar ik let wel op mijn energieverbruik. Ik trek bijvoorbeeld stekkers uit het stopcontact van apparaten die uitstaan en hou mijn meterstanden in de gaten. De afgelopen paar jaar zijn ook alle lampen in huis vervangen door ledverlichting, en één spaarlamp. Maar de gedragsregel van maximaal vijf minuten douchen leef ik niet helemaal na, ik vind douchen héérlijk.”

Heb je nog tijd voor je hobby’s?

“Als het weer het toelaat, ga ik graag powerkiten. Ook ben ik een fervent zaalvoetballer, daar mag niet veel voor wijken. Voor Buurkracht moet ik ook veel ’s avonds op pad, maar ik probeer de dinsdag- en vrijdagavonden vrij te houden. Lukt dat niet, dan gaat werk natuurlijk voor. Voor mijn gezin met twee kleine dochters maak ik natuurlijk ook tijd. En ik blijf één keer per week een grote schoonmaak houden. Als het opgeruimd is in mijn huis, is het dat ook in mijn hoofd.”

Mail Orville.

Meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?