Even voorstellen: Jos Derks, buurtbegeleider

04 december 2015

Als jouw buurt een Buurkrachtbuurt wordt, kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar ingangen en openingen voor Buurkracht en helpen enthousiaste bewoners op weg. We stellen je graag voor aan buurtbegeleider Jos Derks.

Naam: Jos Derks
Buurtbegeleider sinds: oktober 2013
Werkgebied: Omgeving Den Bosch
Kan niet tegen: mensen die ja zeggen en nee doen

Hoe ben je bij Buurkracht terechtgekomen?

“Halverwege de jaren zeventig ben ik begonnen als monteur bij de PNEM, een van de rechtsvoorgangers van Enexis. Sindsdien heb ik van alles gedaan binnen het energiebedrijf: op de tekenkamer gewerkt, bij de inspectiedienst gezeten, uitvoerder geweest in de hoogbouw. Totdat ik vorig jaar hoorde dat Buurkracht ging lopen. Toen ben ik gaan praten met de projectleider en die wilde me er graag bij hebben. Ik mag nog een paar jaar werken, heel mooi om dat in deze functie te kunnen doen.”

Hoe bewust ben je zelf met energie bezig?

“Zo’n 2,5 jaar geleden kwam ik in contact met iemand van Slimme Buurt, een initiatief van Enexis, de gemeente Den Bosch en een aantal andere partijen, ook met als doel om buurten aan de besparingsmaatregelen te krijgen. Ik heb toen samen met een vriend uit de buurt mijn eigen wijk in stelling gebracht. Met resultaat: we besparen dankzij verschillende maatregelen en door gewoon beter op te letten met z’n allen al ruim € 25.000,- per jaar.”

In Noord-Brabant loopt Buurkracht heel goed. Wat is jouw aanpak?

“Ik geloof heel erg in ‘ons kent ons’ en maak daarom veel gebruik van de contacten die ik in mijn werk en daarbuiten heb opgedaan. Benader collega’s, oud-collega’s en kennissen met de vraag of ze zelf met Buurkracht willen starten in hun buurt, of iemand kennen die dat zou willen. Zo kom je vaak toch makkelijker binnen dan via gemeentelijke instanties, al praat ik daar natuurlijk ook mee. Maar mijn ervaring is dat bevlogen collega’s de beste ambassadeurs zijn. Zo heb ik de afgelopen tijd een buurtje of acht te pakken gekregen, en ik heb er nog zeker vier in de pijplijn die op korte termijn gaan meedoen.”

Kom je nog wel aan ontspannen toe?

“Sinds ik buurtbegeleider ben, werk ik een dag per week meer. Ik doe dat verschrikkelijk graag, maar houd daardoor wel minder tijd over voor mijn hobby’s. Ik heb altijd veel gesport. In 2009 ben ik nog met een aantal collega’s van Zuid- naar Noord-Vietnam gefietst. En twee jaar terug heb ik met acht collega’s de Tour for Life gefietst, een sponsorrit van 1.200 kilometer van Noord-Italië naar Valkenburg. Het laatste jaar is het wat minder van fietsen gekomen, ook door mijn werk. Maar ik pak het graag weer op, lekker de kop leeg rijden.”

Mail Jos.

Meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?