Even voorstellen: de buurtbegeleiders

19 juni 2017

Als jouw buurt een Buurkrachtbuurt wordt, dan kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Maar ook als het nog niet zover is, dan helpen ze je graag bij de eerste stappen op weg naar samen energie besparen met je buurt. Ze stellen zich graag even aan je voor.

Gert Wagenvoort (Noordoost-Brabant)

Energie is altijd mijn vak geweest. En sinds ik bij Oosterhout Nieuwe Energie ben betrokken, is het energietransitievirus nog meer op mij overgesprongen. Het plezier en de kennis en ervaring die ik hier heb opgedaan wil ik graag delen. Ik hou ervan om mensen in buurten heel praktisch vooruit te helpen, met concrete hulpmiddelen en stappenplannen bijvoorbeeld. Meer over Gert. Mail Gert.

Marjan Hendriks (Drenthe)

Dit is de leukste baan die ik ooit heb gehad en ik geniet dagelijks van de uiteenlopende werkzaamheden en uiteraard van het begeleiden van 'mijn' buurten. Het is leuk om met mensen van allerlei pluimage samen te werken om een mooi resultaat voor de buurt te kunnen behalen. Meer over Marjan. Mail Marjan

Patricia Vinclair (Noord- en Midden-Limburg)

Als echte Limburgse meid houd ik ervan om mensen enthousiast te maken. Het vinden en ondersteunen van buurten is een grote uitdaging die ik graag aanga. Mijn motto is: ‘Alles komt goed. Is het niet vandaag dan morgen, maar goed komt het!’ Als het lukt om met de buurt maatregelen te nemen, krijg ik daar ook een boost van. Meer over Patricia. Mail Patricia.

Joyce Bongers (Limburg Zuid)

Ik ben gedreven in wat ik doe. En dat geldt ook voor energie. Ik geef mensen zelf advies over energiebesparing en ik geloof dat buurtgericht werken dé oplossing is om de energietransitie op gang te brengen. Daarom ben ik ook in mijn eigen buurt, ‘t Baneblökske in Voerendaal, met Buurkracht aan de slag gegaan. En ik zie voor mijn provincie en vooral in Zuid-Limburg allerlei mogelijkheden. Meer over Joyce. Mail Joyce.

Elke Polstra

Wij zijn de eerste generatie die echt iets merkt van de gevolgen van klimaatverandering en misschien wel de laatste die er nog iets tegen kan doen. Daar werk ik graag aan mee. Als buurtgbegeleider probeer ik in de rol van coach te kruipen en zo nog meer mensen aan de energietransitie en Buurkracht te verbinden.” Meer over Elke. Mail Elke. 

Orville Frijde (Groningen)

Tegen de buurten die al bezig zijn, zou ik willen zeggen: ga vooral zo door. Praat met zo veel mogelijk buren over de mogelijkheden van energie besparen. Veel mensen weten nog niet goed genoeg dat het niet moeilijk is, niet duur en ontzettend leuk. Iedereen moet gewoon meedoen. Meer over Orville. Mail Orville.

irmy buurtbegeleiderIrmy van Paassen (Noord-Brabant Zuidoost)

De positiviteit die om Buurkracht heen hangt, maakt mij heel enthousiast. Het pionieren, de ruimte voor creativiteit, de afwisseling. Ik kom zelf uit een dorp en geloof heel erg in het idee van verbondenheid, van samen in actie komen. Ik ga ervoor om nieuwe mensen te ontmoeten en samen met ze aan de slag te gaan. Meer over Irmy. Mail Irmy.

Wiesje van Nunen, (Noord-Brabant Zuidoost)

Ik vind het superleuk om mensen te ondersteunen die met duurzame ideeën iets in hun buurt willen bereiken. Ik hou van doorpakken en efficiëntie, maar ook op het creatieve vlak draag ik graag mijn steentje bij. Ik denk graag mee met buurtteams om ze te helpen op goede ideeën te komen. Mijn ervaring bij Eneco komt overigens ook van pas, heb ik al gemerkt. Meer over Wiesje, Mail Wiesje.

buurtbegeleider rana berendsRana Berends (Overijssel West)

Met mijn enthousiasme hoop ik in mijn omgeving zaadjes te planten die tot bloei kunnen komen. En enthousiast ben ik zeker. Omdat Buurkracht over duurzaamheid gaat, maar ook omdat het praktisch en concreet is – “met de poten in de klei” – en binding in buurten bevordert. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Meer over Rana. Mail Rana.

Ate Ploegmakers (Noord-Brabant Noordoost)

Als buurtbegeleider mag ik werken met mensen, in een coachende begeleidende rol. En zo kan ik ze misschien een beetje verder helpen. Samen met de buurtbewoners in de wijken initiatieven opzetten en die tot een succes maken. Zelfstandig en op een duurzame manier. Dat spreekt me enorm aan. Meer over Ate. Mail Ate.

HannaHanna de Vries en Martin van der Kooij (aardbevingsgebied Groningen)

Hanna komt vanuit GrEK bij dorpsbewoners op bezoek en bespreekt met hen wat ze precies willen. “Als Buurkracht iets voor hun dorp of buurt is, dan gaan we met z’n allen aan de slag. Voor mij is dit een prachtige kans om mijn vrijwilligerswerk om te zetten in mijn eerste betaalde baan. MartinMartin is echt door de wol geverfd, en begeleidt mij op de achtergrond.”

Martin zet de grote lijnen uit en kijkt mee welke aanpak het beste werkt. “Af en toe ga ik ook met Hanna mee naar buurten. Om haar te introduceren, maar ook omdat Groningen echt een uithoek kan zijn. Als je tot ’s avonds laat vanuit een van de dorpen naar huis moet, is het wel fijn als je niet alleen bent.” Meer over Hanna en Martin. Mail Hanna.

Sander Berkepas (aardbevingsgebied Groningen)

Ik hou van contact met mensen, een bottom-upaanpak en iets goeds doen voor het milieu. De groep mensen die zich bewust is van onze plek op aarde en zich verantwoordelijk voelt voor hoe we met die aarde omgaan, groeit. Daar wil ik mijn dienstverlenende instelling graag voor inzetten; ik krijg veel energie van mensen die het nuttig vinden om een steentje bij te dragen aan de energietransitie. Meer over Sander. Mail Sander.

Niels de Rooij (Groningen)

Ik vind het mooi om te zien dat bottom-up initiatieven veel kunnen bijdragen aan de energietransitie. Veel mensen die het voortouw nemen om met hun buurt of dorp aan de slag te gaan, hebben heel wat kennis in huis. Graag bied ik lokale initiatieven professionele ondersteuning. Ik wil daarbij verbindend en motiverend zijn. Samen met Sander geven we buurten en dorpen bovendien handvatten om zelf aan de slag te gaan. Er ligt zo veel klaar! Meer over Niels. Mail Niels.

Martijn Kolkman (Twente en omstreken)

Ik vind duurzaamheid een mooi terrein. Het is heel interessant om zo dicht op het vuur te zitten. Bij Buurkracht krijg ik de kans om ambassadeurs voor energiebesparing in de wijk te begeleiden. Hoe pak je het op? Hoe kun je acties stroomlijnen en succesvol maken? Ook de groep waarin ik terechtgekomen ben is heel divers en het enthousiasme straalt er vanaf. Meer over Martijn. Mail Martijn.

Fleur Teitink en Muriel (Amsterdam en Arnhem en omstreken)

Muriel kijkt graag naar wat mensen echt willen. "Ik hou ervan om dat uit te zoeken en het vervolgens samen met de bewoners en anderen die daarbij kunnen helpen van de grond tillen. Ik zou zelf ooit graag een ontmoetingsbuurtplek hebben. Een fijne ruimte met een huiskamergevoel waar mensen uit mijn eigen buurt samenkomen. Liefst in of dicht bij Leuven, want daar kom ik vandaan."

Fleur sluit zich daarbij aan. "Soms willen mensen zelfs meer dan alleen energie besparen, hebben we gemerkt. We hebben allebei een ‘buddy’ in het team en gaan bijvoorbeeld mee naar buurtbijeenkomsten om de kneepjes van andere buurtbegeleiders af te kijken. Dat is heel leuk en leerzaam, en met die bagage op zak kunnen we ook onze eigen wijken in." Meer over Muriel en Fleur. Mail Muriel. Mail Fleur.

Alex de Ruiter (Zuid-Drenthe en Kop van Overijssel)

Ik hou van het verbinden van mensen, initiatieven ontplooien. En daarbij creativiteit aan de dag leggen. Ook projectmatig en zelfstandig werken ligt me. En dat zie ik terug bij Buurkracht. Je krijgt hier de vrije rol om dingen op poten te zetten. En daarmee echt iets goeds te doen. Buurkracht speelt op een positieve manier in op veranderingen in de maatschappij. Meer over Alex. Mail Alex.

Michel HaniaMichel Hania en Sicco Boorsma (Friesland)

Michel is na een uitstapje weer terug de wereld van verduurzaming. "Ik hou ervan om meters te maken, er is zoveel te doen. Ik vind het fantastisch om energiebesparingsinitiatieven te helpen van de grond te komen en te begeleiden bij het sparen van energie. Helemaal in mijn eigen regio, vanuit mijn eigen taal en cultuur". Mail Michel.

Sicco Boorsma buurtbegeleider BuurkrachtDuurzaamheid zit ook in de genen van Sicco. "Als kleine jongen bouwde ik al een werkend windmolentje in de tuin. Mijn interesse is altijd gebleven. Ik denk dat heel wat bestaande initiatieven de buurtaanpak en de hulpmiddelen van Buurkracht goed kunnen gebruiken." Mail Sicco. Meer over Michel en Sicco.

Je kunt de buurtbegeleiders bereiken via 088 – 857 22 00 (lokaal tarief) en via service@buurkracht.nl.

Lenteactie: vraag het je buren

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?