Even voorstellen: Ate Ploegmakers, buurtbegeleider

04 december 2015

Als jouw buurt een Buurkrachtbuurt wordt, kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar ingangen en openingen voor Buurkracht en helpen enthousiaste bewoners op weg. We stellen je graag voor aan onze nieuwe aanwinst per 1 september: Ate Ploegmakers-van Ballegooijen.

Ate buurtbegeleiderNaam: Ate Ploegmakers
Buurtbegeleider sinds: 1 september
Werkgebied: Noord-Brabant Noordoost
Trekt er vaak uit op de motor

Wat brengt jou bij Buurkracht?

“Een grote omweg. Ik ben in 2006 afgestudeerd als ergotherapeut. Maar de banen in die richting lagen niet voor het oprapen. Om toch bezig te zijn, heb ik een uitzendbaan bij Enexis – toen nog Essent - aangenomen. Toen ik na anderhalf jaar nog steeds geen werk als ergotherapeut had gevonden, heb ik besloten er bij Enexis echt iets leuks voor mezelf van te maken. Zo ben ik als senior bij de meteropnamedienst terechtgekomen. En toen kwam Buurkracht langs. Ik geloof niet dat er nog een club te vinden is die zó goed bij mij past.”

Wat lijkt je zo leuk aan dit werk?

“Ik ging ooit ergotherapie studeren omdat ik graag met mensen wilde werken, liefst in een coachende, begeleidende rol. Ik wil mensen verder helpen. En dat is precies wat ik als buurtbegeleider kan doen: samen met mensen in de wijken initiatieven opzetten en die tot een succes maken. Dat het heel zelfstandig werk is, spreekt me ook aan. En het duurzaamheidsaspect natuurlijk.”

Ben je zelf thuis ook bezig met energiebesparing?

“Ik vrees dat ik nog wat achterlig bij mijn Buurkracht-collega’s, maar ik ben wel bezig met zuinig aan doen. In de winter de verwarming omlaag en dan met een dekentje op de bank. Apparaten die ik niet gebruik doe ik echt uit. Ik kijk ook af en toe naar mijn verbruik. Maar wij hebben bijvoorbeeld thuis nog even afgezien van zonnepanelen en isolatiemaatregelen. Daar hebben we nu de financiële middelen niet voor; we hebben vorig jaar verbouwd en toen andere keuzes gemaakt.”

Wat doe je in het weekend?

“Als het weer het toelaat, trek ik er het liefst op uit op de motor. Samen met vrienden en familie; ik heb – niet helemaal toevallig – veel mensen om me heen die ook een motorrijbewijs hebben. Zo’n ritje door het polderlandschap geeft me echt een gevoel van vrijheid, heel anders dan een tochtje met de auto. Het is net zoiets als fietsen, maar dan sneller. Je ontdekt van alles!”

Mail Ate.

Meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?