Estersverde lanceert zonnepanelenactie

16 november 2017

Dat er interesse was voor zonnepanelen in Estersverde had Ben van Vonderen van het buurtteam wel verwacht. Maar dat de opkomst voor de buurtbijeenkomst over dit onderwerp op 14 november zo groot zou zijn, kwam als een aangename verrassing. “Het werd behoorlijk warm in wijkgebouw Esterarde.” Ruim 50 bezoekers lieten zich informeren over de zonnepanelenactie voor hun buurt en de eerste offertes zijn al aangevraagd. Ook interesse? Aanhaken kan nog via de buurtpagina.

Buurkracht esterdsverde buurtbijeenkomst
Eerste bijeenkomst buurtteam Estersverde goed bezocht

Namens het organiserende buurtteam leidde Ben de avond in. Hij legde uit waarom bij deze eerste buurtbijeenkomst juist gekozen is voor het onderwerp zonnepanelen. “Onder buurtbewoners hebben we een enquête uitgezet om te peilen in welke duurzame onderwerpen in Estersverde interesse is. Zonnepanelen scoorden het hoogst. Het leek ons een goed idee om daar dan ook meteen een actie aan te koppelen. Overigens is er ook veel belangstelling is voor isolatie van kruipruimtes, spouwmuurisolatie, isolatieglas en het gezamenlijk inkopen van ledlampen. Genoeg te doen dus de komende tijd.”

Zelf meteen energie besparen

Namens Buurkracht was buurtbegeleider Wiesje van Nunen aanwezig. Zij vertelde hoe leuk het is om zelf actief aan de slag te gaan met energie besparen, en legde uit hoe Buurkracht daarbij kan helpen met allerlei hulpmiddelen. Zoals de energieverbruiksstekkers die bewoners kunnen lenen om energieslurpers in hun eigen huis op te sporen. Ben: “De zaal zag meteen mogelijkheden. Zoals een buurvrouw die razend benieuwd is wat haar oude droogtrommel aan energie verbruikt. Binnenkort kan ze het meten.” Naast Slurperspeursets leent Buurkracht ook warmtecamera’s uit waarmee je beelden kunt maken die laten zien waar de warmte lekken in een huis zitten. “Zo weet je precies welke maatregelen in jouw huis direct effect hebben. We krijgen allebei deze hulpmiddelen binnenkort tot onze beschikking. Via onze buurtpagina houden we buurtgenoten op de hoogte.”

Zonnepanelen: wel of niet rendabel?

Tijd voor de actie: het buurtteam heeft een aantal leveranciers benaderd en gekozen voor Holland Gaat Duurzaam. Ben: “We weten van een wijk in Wijchen dat die goede ervaringen heeft met dit bedrijf. Bovendien kregen we een aantrekkelijk aanbod: voor elk huishouden dat meedoet aan de actie, krijgen we 1 procent korting, tot een maximum van 12 procent.” Willie Vos van Holland Gaat Duurzaam vertelde hoe het bedrijf te werk gaat: er komt bijvoorbeeld altijd iemand thuis langs voordat er een offerte wordt uitgebracht om goed te kunnen bepalen wat de mogelijkheden zijn en of het rendabel is om aan zonnepanelen te beginnen. Als dat niet zo is, zeggen ze het ook.” Ervaringsdeskundige Kees van Galen kon dit bevestigen: “Dit bedrijf kwam niet met een glad verkooppraatje, maar gaf een eerlijk advies.”

Wat kan er nog meer?

Namens Buurkracht heeft onafhankelijk energieadviseur Alexander Berk behalve zonnepanelen ook verdere energiebesparingskansen in de buurt in kaart gebracht aan de hand van een representatief huis op de Estersveldlaan. Ook hij kreeg een podium om zijn bevindingen te delen. Ben: “Alexander heeft gekeken welke energiebesparende maatregelen financieel gezien het meest interessant zijn in deze buurt. Spouwmuurisolatie stond op 1, gevolgd door zonnepanelen en dakisolatie. Hij wees er wel op dat je bij isolatie ook moet zorgen voor voldoende ventilatie, anders wordt het vochtig. Daar kwamen ook vragen over, bijvoorbeeld: is het wel verstandig om een muur met geglazuurde stenen te isoleren? Dat blijkt inderdaad een aandachtspunt, want stenen met glazuur laten geen vocht door.”

Meedoen kan nog!

Ben ziet de avond als een succesvolle start van de Buurkracht-activiteiten in Estersverde. “Er zijn direct aardig wat offertes aangevraagd voor zonnepanelen. Er is ook veel enthousiasme voor de energieverbruiksmeters en de warmtecamera’s en het lijkt er zelfs op dat we als team versterking krijgen: verschillende buurtgenoten hebben zich aangemeld om ons te gaan helpen. De zonnepanelenactie loopt tot in januari; wie mee wil doen of alsnog een persoonlijk offerte wil, kan zich melden via onze buurtpagina. Daar houden we de buurt ook op de hoogte van onze verdere acties en activiteiten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?