Estersveld in de startblokken voor energiebesparing

26 april 2017

In dorpshuis De Esterade in Grave werden op dinsdagavond 18 april de eerste paaltjes geslagen om in de wijk Estersveld gezamenlijke energiebesparingsacties op te zetten. Maar liefst acht bezoekers zijn al opgestaan om hier actief aan bij te dragen. Wie zich alsnog aan wil sluiten, kan zich melden bij de wijkraad.

Buurkracht foto verslag
Wie wil er mede buurtacties opzetten in Grave?

De avond was een samenwerking van Wijkraad Estersveld, Buurkracht en Brabant Woont Slim en had als doel: inwoners van Estersveld enthousiast maken om samen met verduurzaming aan de slag te gaan. Peter Linders van Brabant Woont Slim praatte de avond vlot en met humor aan elkaar. Als eerste gaf hij het woord aan Irmy van Paassen van Buurkracht. Zij vertelde hoe zij als buurtbegeleider buurten met raad en daad bijstaat die samen energie willen besparen. Als je een Buurkrachtbuurt start, wat kun je dan verwachten. Zo kan Buurkracht bewoners helpen inzicht te krijgen in hun energieverbruik en besparingskansen door onder meer warmtecamera’s en energieverbruiksstekkers beschikbaar te stellen.

Buurt- en woningscan

Ook schakelt Buurkracht een energieadviseur in om een buurt- en woningscan te maken van een typerende woning in de buurt en zo in kaart te brengen welke energiebesparingsmaatregelen voor bewoners interessant kunnen zijn. In dat kader heeft Marloes Bosman in Estersveld het huis van Jeroen Jongerius onder de loep genomen. Ook zij was aanwezig om haar bevindingen te presenteren. “Wat voor ons huis geldt, gaat op voor een groot deel van Estersveld”, vertelt Jeroen. “Er staan veel gelijksoortige huizen. Dat maakte de presentatie van Marloes voor iedereen herkenbaar.”

Top 3 besparingskansen

Marloes maakte onder meer duidelijk dat vloerisolatie een interessante optie kan zijn. “Wij hebben inderdaad altijd een koude vloer”, beaamt Jeroen. “Daar is eigenlijk makkelijk en tegen relatief lage kosten wat aan te doen; we hebben allemaal kruipruimtes. Muurisolatie is juist minder interessant, omdat we allemaal gevels hebben die afgetimmerd zijn met houten planken waar al isolatie onder zit. In ons huis hangt verder nog een vr-ketel. Als we die vervangen door een hr-combiketel, kan ons gasverbruik verder omlaag. Voor een aantal woningen in de buurt zijn zonnepanelen ook het overwegen waard. Bij mij zit helaas aan de kant waar de zon op staat een dakkapel, waardoor er maar weinig ruimte is voor zonnepanelen.”

Zonne-energie met crowdfunding

Dat er ook voor bewoners die geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen, mogelijkheden zijn om zelf energie te produceren, was de boodschap van wethouder Eric Daandels. Jeroen: “De gemeente heeft plannen om zonnepanelen op een aantal gemeentelijke gebouwen te laten plaatsen, waaronder de Esterade en de gemeentewerf. De bedoeling is dat die projecten via crowdfunding gefinancierd worden. Wij kunnen als bewoners dus ook bijdragen, én meegenieten van de opbrengst. Ook vertelde Daandels dat de gemeente aan het onderzoeken is of er mogelijkheden zijn om energie op te wekken uit de stuw bij Grave. Dat zou ook nog een mooi project kunnen worden.”

Eerste actie al in het verschiet

Na afloop van de presentaties konden bezoekers nog een licht opsteken bij verschillende installatie- en isolatiebedrijven die een standje hadden op de minimarkt in de zaal. En ze konden hun gegevens bij Irmy achterlaten als ze interesse hadden om mee te helpen bij het opzetten van buurtacties. Irmy: “Dat hebben acht bezoekers gedaan, een mooi aantal! Drie van hen zijn zelfs al samen bezig met een dakvervangingsactie. Inclusief asbestsanering. Er gaat dus zeker iets gebeuren in deze buurt. Binnenkort gaan we om de tafel om verder te praten. Mochten er nog bewoners zijn die er niet bij waren maar ook met buurtgenoten aan het werk willen met verduurzaming, dan hoor ik het graag! Stuur je even een mail naar Irmy? Ook als je vragen hebt. Het zou fijn zijn als we met elkaar van start kunnen!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?