Energy of the future in karakteristiek Vonderkwartier

11 december 2015

Hoe wek je je eigen energie op in een fraaie jarendertigwijk zonder dat zonnepanelen het straatbeeld ontsieren? Buurtbewoners van het Vonderkwartier gingen er over in gesprek met studenten van de Technische Universiteit Eindhoven tijdens een Energy Café op 18 november. Na intensieve brainstorms kwam een mogelijke oplossing op tafel: met een mix van e-Plants, strategisch geplaatste PVT-panelen voor zonnestroom en zonnewarmte, Tesla-accu’s, zoutvaten en solar roads zou het moeten lukken.

 

Buurkracht  mg 8556
Het karakter van de wijk moet behouden blijven

Het Vonderkwartier in Eindhoven wil een energieneutrale wijk worden. Stap één is energie besparen. Want wat je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken. Daarna is het belangrijk om ook zelf energie te genereren, liefst met technologie die het karakter van de wijk niet aantast. “Want als we allemaal zelf zonnepanelen op ons dak leggen, geeft dat al snel een rommelige aanblik”, legt Wim Corstiaensen van de werkgroep Energie van het Vonderkwartier uit. Deze werkgroep ontwerpt samen met bouwkundestudent Bram van Vugt een roadmap naar een duurzame wijk. Ook De Energiekelingen, een groep actieve buurtbewoners, en Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V., zijn nauw bij de verduurzaming van de buurt betrokken. Via Bram hoorde de werkgroep over de Energy Cafés van het studentenplatform Team Energy, waarbij studenten van verschillende faculteiten bij elkaar komen om oplossingen te vinden voor vraagstukken rond duurzame energie. De link tussen Team Energy en het Vonderkwartier was snel gelegd.

Tegelwarmte

In het Energy Café in zalencentrum De Ambassadeur gingen studenten en bewoners in kleine brainstormgroepen uiteen. Elke groep moest zich buigen over een bepaalde manier van opwekken en hoe die zou kunnen worden toegepast in het Vonderkwartier. Zoals biomassa, hydro-energie en zonne-energie. Wim: “Studenten zijn beter op de hoogte van de nieuwste technologie. Ze kwamen soms met verrassende oplossingen, zoals tegelwarmte opvangen op het Napoleonplein, gebruikmaken van de valenergie van regenwater of een kleine waterkrachtcentrale plaatsen in het riviertje de Gender dat door onze wijk stroomt.” Ook wezen de studenten op het belang van bewustwording, bijvoorbeeld door speciale kunstwerken in de wijk. “We dachten ook aan eenvoudige bestaande oplossingen. Zonnedaken leggen op scholen of andere algemene voorzieningen is natuurlijk eenvoudig. Maar helaas hebben we in het Vonderkwartier te weinig gebouwen met grote daken. En gebruikmaken van daken in de wijken om ons heen is aanlokkelijk, maar dat zou vals spelen zijn. We gaan voor zelfvoorzienendheid.”

Energieopwekkende plantjes

Aan het einde van de avond werd het winnende team bekendgemaakt. Wim: “Het idee van dit team bestond uit een combinatie van oplossingen die we nu al zouden kunnen oppakken.” Centraal daarin staat het gebruik van PVT-panelen. Deze kunnen zowel zonne-energie opwekken als warmte leveren voor de warmwatervoorziening. “We kunnen ervoor kiezen om panelen op de niet-zichtzijde te leggen. Zo blijft de uitstraling van de wijk behouden. Als we het bovendien allemaal doen en allemaal op dezelfde manier, geeft dat een rustig beeld.” Volgens het winnende team zou PVT gecombineerd kunnen worden met Plant-e (energieopwekkende plantjes) op daken van schuurtjes, met een Tesla-huisaccu om alle opgewekte energie op te slaan, met warmteopslag in zoutvaten in de kruipruimte en met solar roads. waarbij de wegen in het Vonderkwartier bestaan uit robuuste zonnepanelen die energie opwekken voor algemeen gebruik.

Mooie kans

Jill Vervoort is een van de studenten die het Energy Café voor het Vonderkwartier organiseerden. Samen met Toine Moors van de Energiekelingen leidde ze de avond. Ze kijkt tevreden terug. “Voor ons als studenten was dit een mooie kans om onze theoretische kennis toe te passen op de praktijk. Zo kunnen we misschien ons steentje bijdragen aan het oplossen van een energieprobleem. Voor de wijk is het een unieke kans om zoveel kennis ter beschikking te hebben.” Wim: “We gaan de ideeën nu eerst nog verder uitwerken. Daarna gaan we ze presenteren aan de rest van de buurt.”

Vonderkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Vonderkwartier