Energieverbruik daalt in Mariënheem

21 april 2016

Mariënheem is goed bezig met energiebesparing. Duurzaam Mariënheem kon op de dorpsbijeenkomst op 19 april in De Schalm nog geen verbruikscijfers geven. Maar één ding is duidelijk: het totale energieverbruik in Mariënheem daalt. Om de daling extra te stimuleren had het buurtteam daarom weer een goed gevulde informatieavond vol nuttige tips en inspirerende energiebesparende maatregelen.

Buurkracht marienheem
Dorpsbijeenkomst Mariënheem

Na een kort welkom door Jos Neulen van Duurzaam Mariënheem presenteerde André Kok van Inventum de nieuwe Ecolution ventilatiewarmtepompen. Deze gebruiken de warme lucht die woningen normaal via de ventilatiekanalen verlaat, voor het verwarmen van warm water. Voor de aankoop van ventilatiepompen kan subsidie worden aangevraagd. Waarvoor ook subsidie beschikbaar is, is de pelletkachel. In het buitenland is de kachel al wat meer ingeburgerd, maar in Nederland krijgt verwarming met houtpellets pas het laatste jaar meer aandacht. Nando Boogaarts van pelletkachelfabrikant Euron hield een gloedvol betoog waarom stoken op houtpellets (houtsnippers) duurzaam en comfortabel is.

Zonnepark

Als laatste spreker voor de pauze vertelde Frank Middelkoop van Duurzaam Heeten over de plannen voor het zonnepark in Heeten. Inwoners die zelf geen of onvoldoende zonnepanelen op het dak kunnen plaatsen, kunnen een aandeel in dit park nemen. Duurzaam Mariënheem en Duurzaam Heeten gaan in mei bespreken wat de mogelijkheden zijn voor samenwerking in de zonnepanelenactie op www.buurkracht.nl/marienheem.

Interessante subsidies

Na de pauze gaf Birgitte Keijzer van de Gemeente Raalte een overzicht van de subsidiemogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Subsidieregelingen zijn vaak tijdelijk. Haar advies: voordat je investeert in energiebesparende apparatuur, check dan eerst of de subsidieregeling nog steeds geldt. En dan tot slot: hoe staat het met het energieverbruik in Mariënheem? Jos Neulen: “De dalende tendens die vorig jaar is ingezet, zet zich mooi door in 2016. Dit geldt zowel voor het elektriciteitsverbruik als het gasverbruik. De verbruikscijfers delen we binnenkort met heel Mariënheem via weekblad de MIK en www.marienheemonline.nl. Volgend jaar maken we nogmaals de balans op met de cijfers over 2016 en dan zal de buurt met procentueel de hoogste daling de hoofdprijs in de wacht slepen in onze energiebespaarwedstrijd.”

Interesse? Doe mee

Jos sloot de avond af met de oproep om vooral door te gaan met energie besparen. Hij riep iedereen op om ook de dorpsgenoten enthousiast te maken die niet aanwezig waren op de informatieavond. Zij kunnen zich aanmelden op www.buurkracht.nl/marienheem en meedoen met de acties.
 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?