Energieslurpers? Vind ze met de Slurpers Speurset van Buurkracht

15 september 2017

Wat zijn de grootste energieslurpers in en rond het huis? De droger? De Playstation? De pomp in de vijver? Test het met de energieverbruiksmeters die je via Buurkracht voor je buurt of dorp kunt reserveren. Ze zijn aan te sluiten op alles waar een stekker aan zit. Zo spoor je energievreters en sluipverbruik makkelijk op. Een leuke buurtactiviteit waar al gauw het gesprek van de dag over gaat.

Wil je meer? Bekijk hier het overzicht: alles over elektriciteit en je verbruik in huis

Buurkracht  mg 7071
Je wasdroger kan behoorlijk wat energie slurpen

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt jaarlijks 3300 kilowatt aan elektriciteit en betaalt daar ruim € 650,- voor. Die kosten krijg je verrassend snel omlaag door je energievreters aan te pakken. Een paar beruchte energieslurpers op een rij:

  • elektrische boiler verbruik per jaar: ruim 1900 kilowatt (ruim € 370)
  • waterbed verbruik per jaar: tot 750 kilowatt (€ 150)
  • wasdroger verbruik per jaar: 290 kilowatt (€ 60)
  • thuistap verbruik per jaar als hij voortdurend aanstaat: 180 kilowatt (€ 35)
  • tweede koelkast het verbruik van een oud model kan oplopen tot 450 kilowatt per jaar (€ 90)

En vergeet ook de verlichting niet. Eén lamp verbruikt niet zo veel, maar gemiddeld zitten we in Nederland op zo’n 485 kilowatt aan verlichting per jaar. Toch weer bijna € 100.

Aanzet tot energiebesparing

In diverse Buurkrachtbuurten hebben de energieverbruiksmeters al tot verrassende inzichten geleid. Anneke Nicolai uit De Lariks in Assen: “Vooral de wasdroger bleek een grootverbruiker. We hebben berekend dat je beter vijf wasjes kunt draaien op de ecostand dan één keer de droger aanzetten.” Niet zelden leiden de metingen ook direct tot besparingen. Zo schrok Pieter van Dommelen uit De Mortel zo van het energieverbruik van zijn 24 jaar oude vriezer in de kelder, dat hij die meteen verving. Scheelt hem € 100,- per jaar. Zijn dorpsgenoot Mark van de Ven deed zijn oude diepvrieskist ook de deur uit nadat hij het verbruik had gemeten: “Dat was gigantisch: 4 kWh per dag. Eigenlijk zou elke Nederlander zo’n stekker moeten hebben om zich bewust worden van het verbruik.”

Ook Slurpers Speuren met je buurt of dorp?

Buurkracht stelt koffertjes met energieverbruiksmeters ter beschikking. Die kun je een paar weken laten rouleren in je buurt. Wil jij ook je buurtgenoten de gelegenheid te geven energieslurpers en sluipverbruik op te sporen? Hier lees je meer over de Slurper Speursets. Of neem contact op ons op via je buurtbegeleider of via service@buurkracht.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?