Energiescan voor topscorer Klimaatstraatfeest

19 januari 2017

In november haalde de Albert Michelsonstraat in Almere de meeste punten binnen voor het Klimaatstraatfeest. Daarmee vielen de bewoners meteen in de prijzen: ze kregen van Buurkracht een energiescan van hun woningen. Buurtbegeleider Jos Derks voerde deze scan uit en overhandigde zijn rapport én een grote bos bloemen op aan Nikita Vorstermans.

Buurkracht 170119 nikita almeren
Nikita en haar straatgenoten uit de Albert Michelsonstraat nemen het energierapport in ontvangst

De Albert Michelsonstraat is onderdeel van de Nobelhorst in Almere, een gloednieuwe wijk die zelfs nog in aanbouw is. “Onze huizen zijn heel energiezuinig gebouwd”, vertelt Nikita. “En dat is goed terug te zien op de warmtebeelden die Jos gemaakt heeft. Op gebied van isolatie is dan ook niet veel te verbeteren. Wel kunnen we met meer zonnepanelen nog milieuwinst halen in de straat.”

Meteen werk van adviezen

De besparingsmogelijkheden zitten in deze buurt in vooral in kleine dingen. “Jos heeft in mijn huis een heleboel elektrische apparaten doorgelicht. Dan zie je bijvoorbeeld dat de waterkoker waanzinnig veel energie verbruikt. Dat wist ik wel, maar ik was toch nog verrast om mijn stroomverbruik zo hard omhoog te zien knallen. Gelukkig staat hij nooit lang aan.” Tips kreeg Nikita ook. “Jos adviseerde bijvoorbeeld om het mediablok – de tv, dvd-speler en geluidsapparatuur – aan te sluiten op een timer waarmee alles op een bepaalde tijd automatisch uitschakelt. Die heb ik meteen aangeschaft. En voor het hele gezin heb ik op Jos’ aanraden direct een douchecoach gekocht om onder de douche de tijd in de gaten te houden. Vijf minuten is lang genoeg; meer is misschien wel lekker, maar je wordt er niet meer schoner van.”

Paniek: van plaats 1 naar 2

De energiescan levert ook weer punten op voor het Klimaatstraatfeest, waar de Albert Michelsonstraat nog altijd hoog genoteerd staat. “Vanaf het begin prijkten we helemaal boven aan de lijst, maar op 10 januari waren we opeens naar de tweede plaats gezakt. Onze straat-app stond roodgloeiend, alle buren waren in paniek. Komend weekend komen we bij elkaar om een plan de campagne te smeden. We hebben nog van alles in de pijplijn. Zoals een energieborrel en een zonne-avond. Ook zijn er vergevorderde plannen om met de school een energiemiddag te organiseren. We gaan alles op alles zetten om in elk geval in de top 3 te eindigen. We willen wél iets winnen!”

Heb je tips voor Nikita en haar straatgenoten? Of wil je zelf ook actiever aan de slag met je straat of buurt?  Laat het ons weten.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?