Energieplannen in Hout-Blerick

24 mei 2016

Bewoners van Hout-Blerick hebben geluk: ze kunnen gratis een persoonlijk Energieplan op laten stellen. Dit mooie aanbod lichtte energiecoach Jan Linssen van het buurtteam op 23 mei toe in activiteitencentrum Zalzerhaof. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.

Buurkracht bb 23 mei
Bijeenkomst in Hout-Blerick

Jan Linssen heeft het energiebespaarvirus flink te pakken. Zijn eigen woning wekt meer energie op dan het huishouden verbruikt. Ook familie, vrienden en buren helpt hij op weg naar een lagere gas- en elektriciteitsrekening. Nu wil hij de rest van het dorp aansteken. Te beginnen met een gratis Energieplan. “Ik heb de zaal uitgelegd hoe je kunt besparen op je energierekening. Je kunt een goedkopere leverancier voor je gas en elektriciteit zoeken, maar ook maatregelen nemen zoals ledverlichting, een warmtepomp en zonnepanelen. In mijn presentatie ging ik in op een aantal technische aspecten: hoe werkt een warmtepomp, wanneer is je dak geschikt voor zonnepanelen? Daarnaast heb ik stilgestaan bij de financieringsmogelijkheden. Voor veel maatregelen kun je subsidie of een goedkope lening krijgen, waardoor je al vanaf de eerste dag bespaart.”

Winst door Energieplan

Gé Korsten en Ruud Steeghs die samen met Jan in het buurtteam van Hout-Blerick zitten, hebben al een Energieplan laten opstellen en profiteren inmiddels van veel voordeel. Op de bijeenkomst vertelden ze hier enthousiast over. “Gé heeft zonnepanelen laten leggen, al is zijn dak niet zo groot. De meeste winst haalt hij doordat hij al zijn lampen heeft vervangen door ledverlichting. Ruud kon juist wel veel zonnepanelen op zijn dak kwijt. En hij bespaart nog eens 20 tot 30 euro op zijn energierekening doordat hij op mijn aanraden is overgestapt naar een andere leverancier.”

Enthousiaste bezoekers

De bezoekers die op de avond af gekomen waren, zagen dergelijke besparingen ook wel zitten en meldden zich direct aan voor een Energieplan. Jan: “Aan iedereen voor wie ik zo’n plan maak, vraag ik om mij de energierekening toe te sturen en een paar basisvragen te beantwoorden zoals: uit hoeveel personen bestaat je huishouden, hoeveel spaarlampen zijn er in huis? Is er vloerverwarming? Op basis van die gegevens bereid ik me voor en dan kom ik langs om rond te kijken, het plan af te maken en de mogelijkheden te bespreken."

Energie en geld besparen kan in Hout-Blerick

De ervaring van Jan is dat er nog veel energie te besparen valt in Hout-Blerick. Als veel bewoners maatregelen willen nemen, kunnen ze daar ook ondersteuning bij krijgen. Niet alleen van Jan, maar ook van Buurkracht. Buurtbegeleider Joyce Bongers lichtte nog een keer toe wat Buurkracht voor bewoners kan betekenen en wees op de mogelijkheden van de buurtpagina buurkracht.nl/hout-blerick. Jan: “Nog niet iedereen heeft in de gaten wat je daar allemaal kunt doen. En dat je daar met je slimme meter je eigen energieverbruik kunt volgen, en of dat veel of weinig is ten opzichte van je buurtgenoten. Ook voor het gratis Energieplan kun je je hier als bewoner van Hout-Blerick nog aanmelden, ook als je niet bij de bijeenkomst was.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?