Energieneutraal wonen: zou je het weer doen?

10 januari 2016

Een energieneutraal huis heb je niet van de ene op de andere dag. “Wij hebben er uiteindelijk acht jaar over gedaan.” De omschakeling heeft bovendien wel wat voeten in de aarde. “We hebben na overleg toch het buitenspouwblad laten verwijderen.” En, het levert soms ook nog eens iets heel anders op dan van te voren verwacht. “Mijn huis voelt nu heel anders aan, het is veel aangenamer in huis.” Reden genoeg om twee bezitters van energieneutrale woningen te vragen: zou je het weer doen?

“Ik denk het wel, ja”

Buurkracht  mg 3043 kl
Marja en haar partner uit Orthen

Marja de Hart werkt bij Enexis en woont in een energieneutraal huis in Orthen in Den Bosch. “Wij hebben een doorzonwoning uit 1960, met op de begane grond ons atelier en de keuken. Op het moment dat we een woonkeuken wilden inbouwen, zocht de gemeente toevallig twintig vrijwilligers die hun huis energieneutraal wilden maken voor een pilotproject.” Marja en haar partner hadden

de spouwmuren en vloer al geïsoleerd en het huis zat op energielabel D. “We hebben altijd al interesse gehad in duurzaamheid en we waren nieuwsgierig of het zou lukken. Dus vanaf dat moment zijn we gaan sparen en hebben we ons erin verdiept,” vertelt Marja.

“We hebben aan den lijve ondervonden dat je heel pragmatisch moet zijn. Zo hebben we de eerdere spouwmuurisolatie na veel wikken en wegen toch weg laten halen, om de uiteindelijke isolatiewaarde te vergroten. Dat was geen makkelijk besluit, maar verschillende deskundigen raadden het ons aan en ook warmtebeelden lieten het zien.” Of ze het weer zouden doen? “Ja, ik denk wel. We hebben bijgedragen aan de versimpeling van het proces, waardoor het nu sneller, beter en goedkoper kan. Terugverdienen doen we het niet, maar daar ging het ons ook niet om. We leven nu veel energiezuiniger en we hebben een comfortabel huis, met een prettige ‘egale’ warmte en een geweldige begane grond met uitgebouwde keuken.”

“Natuurlijk”

Buurkracht img 3655 kl
Jan uit Hout-Blerick

Jan Linssen uit Hout-Blerick werkte als zelfstandig productontwikkelaar veel vanuit huis. “Ik betaalde € 340,- per maand aan energielasten, dat was veel te veel.” Hij analyseerde zijn rekeningen, bespaarde met onder andere ledverlichting op stroom en pakte door met isolatie om zijn gasverbruik naar beneden te krijgen. Nu heeft hij 34 zonnepanelen, een warmtepomp, en hij bestuurt het huis met een smart home-systeem. “Het begon uit sport, maar in feite moet je ook naar het milieu kijken. Met al dat energieverbruik zijn we zo verkeerd bezig.”

Voor Jan is het inmiddels glashelder. “Je kunt met een kleine investering al veel besparen. Ledverlichting heb je er in een jaar uit, isolatie in vijf en zonnepanelen in acht jaar. Ik heb zelf alles gefinancierd met een duurzaamheidslening. Zo kon ik direct besparen en ik heb alles binnen tien jaar terugbetaald.” Zijn huis is ondertussen ook nog comfortabeler en ‘egaal’ warm geworden, met vloer- en wandverwarming. “Ik heb inmiddels zoveel ervaring opgedaan dat ik er mijn vak van heb gemaakt. Voor de twijfelaars zou ik willen zeggen: doe je het niet voor het milieu, doe het dan voor je portemonnee. Het kost je niks, je moet het alleen maar regelen. En als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor je kinderen of kleinkinderen.” Of hij het weer zou doen? “Natuurlijk.”

Buurkracht Jaarboek 2015

Dit artikel komt uit het Buurkracht Jaarboek 2015. Wil je een Buurkracht Jaarboek 2015 ontvangen? Benader dan je buurtbegeleider of vraag ‘m aan via marije@buurkracht.nl. Je kunt het Buurkracht Jaarboek 2014 online bekijken. Vanaf maart is hier het nieuwe jaarboek te zien.

Meer ervaringen en tips?


Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?