Energiemarkten populair

19 mei 2016

Er worden met regelmaat energiemarkten georganiseerd in Buurkrachtbuurten. Bewoners die meer willen weten over bijvoorbeeld zonnepanelen, infraroodverwarming of dubbel glas, kunnen daar vrij in- en uitlopen en zonder verplichtingen hun licht opsteken. Waar zou jij voor komen?

Buurkracht 160510 hintham energiemarkt
Ondanks het zonnige weer de hele middag aanloop van geïnteresseerden

Een voorbeeld van zo’n energiemarkt vond op 7 mei plaats in Hintham-Zuid, Rosmalen. “In onze buurt hebben al meer dan honderd bewoners maatregelen genomen”, vertelt Jos Derks van het buurtteam. “Ze weten vrij goed wat er allemaal mogelijk is op het gebied van energie besparen. Vandaar dat we niet voor een informatieavond met presentaties hebben gekozen. We wilden bezoekers de gelegenheid geven om heel gericht informatie op te halen. Net als wanneer je een auto wilt kopen: dan ga je ook naar een dealer voor een bepaald merk en één of een paar modellen.”

Compacte markt met ruime keus

Buurkracht 160423 aldlan energiemarkt 2
Enthousiaste bezoekers aan de energiemarkt in Aldlân

In de Leeuwarder wijk Aldlân is de energiemarkt inmiddels een traditie. “Elk halfjaar organiseren we er één”, vertelt Heleen Engwerda van het buurtteam. “Altijd op dezelfde locatie en grotendeels met dezelfde leveranciers. Een stuk of zes standjes vinden wij een mooi aantal. Daarbij zorgen we dat er niet te veel overlap is in het assortiment van de aanbieders, zodat bezoekers zich over diverse maatregelen kunnen laten informeren.”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

De energiemarkten in Aldlân worden doorgaans druk bezocht. “Waar mensen voor komen, verschilt per keer. Wel zien we de laatste tijd dat de interesse voor alternatieven voor aardgas groeit: de stands met pelletkachels en infraroodpanelen krijgen veel aanloop.” Groot voordeel van de aanpak in Aldlân vindt Heleen dat energie besparen onder de aandacht blijft. “En bewoners die nu niet aan maatregelen toe zijn of op de avond van de energiemarkt iets anders te doen hebben, krijgen een halfjaar later een nieuwe kans om zich op een laagdrempelige manier te laten informeren.”

Iedereen welkom

Tips voor de organisatoren van energiemarkten hebben Jos en Heleen ook. Jos: “Het werkt goed als leveranciers tastbare producten meenemen: zonnepanelen, isolatiematerialen, een pelletkachel. Dat is waar bezoekers voor komen, niet voor een folder. Het is handig om de producten die je presenteert, af te stemmen op de periode: zonnepanelen en zonneboilers doen het beter in het voorjaar, isolatie in het najaar. Het moment is ook belangrijk, al heb je niet alles in de hand. Bij ons was het weer bijvoorbeeld onze grootste concurrent: de energiemarkt viel in het eerste echt zomerse weekend van het jaar. Dat beïnvloedt de opkomst, al was die gelukkig toch heel aardig.” Heleen vult aan: “Wij prikken altijd een dinsdag. Dan is de week nog fris en concurreer je niet met koopavonden. En ook een goede tip: zorg dat mensen zich welkom voelen. De koffie en thee staan bij ons voor iedereen klaar.”

Waar zou jij zelf voor komen? Laat het ons vooral weten, via marije@buurkracht.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?