Energiemarkt Zuid- en Noordwolde trekt 300 bezoekers

17 mei 2018

Naar aardwarmte boren, pannenkoeken bakken op inductie en een proefrit maken in een elektrische auto. Op 12 mei konden bewoners het zelf ervaren op de energiemarkt in Zuidwolde georganiseerd door Durabel, Energieloket Groningen en Buurkracht. De opkomst was groot. De standjes werden goed bezocht en met het stralende weer zaten de terrassen gezellig vol. Zelf aan de slag met energie besparen of duurzame energie? Meld je aan op de buurtpagina.

Buurkracht 58f20dbc 1d04 4a93 b5c2 4b783ea6a404

Vanaf het eerste moment was er veel toeloop. Veel bezoekers maakten er een dagje uit van en kwamen op de fiets. Gedeputeerde Nienke Homan opende de markt om half twaalf door de enorme boor van AESystems aan te zetten voor een eerste demonstratie van een diepteboring van 100 meter. Arnold Simons van Durabel: “Over bodemwarmtepompen en de benodigde boringen wordt veel gesproken, maar weinig mensen kunnen zich er een voorstelling van maken. Op de energiemarkt heeft het bedrijf drie keer een boring gedaan om te laten zien dat er niets ingewikkelds aan is.”

(H)eerlijk inductiekoken

Naast de boring konden bezoekers kennismaken met inductiekoken en samen met een kok van witgoedbedrijf Jansen hun eigen lunch klaarmaken. “Inductiekoken heeft alleen maar voordelen”, stelt Arnold. “Je hebt geen gas meer nodig, het is veilig, snel schoon en je hoeft niet anders te leren koken.” Op het terrein stonden ook twee elektrische auto’s klaar voor een proefrit: de Renault Zoë en de Nissan Leaf. “Mensen mochten op een parcours van 2 kilometer langs het Boterdiep rijden om te ontdekken hoe stil en krachtig ze zijn.” Op het terrein waren ook de nagelnieuwe Volkswagen e-Golf en elektrische motoren te bezichtigen.

Fantastische dag

Binnen in de grote tent op het terrein stonden twee ‘blenderbikes’ klaar waarmee bezoekers al fietsend de energie opwekten die nodig was om hun eigen smoothie te maken. Daaromheen stond een keur aan leveranciers die voorlichting gaven over onder meer zonnepanelen, warmtepompen energiezuinige apparatuur, ledlampen, dubbel glas, natuurlijke isolatiematerialen en natuurlijk waren er stands van de organisatoren. Arnold: “Het was een fantastische dag. De sfeer was goed en ik heb alleen maar positieve berichten gehad. Ik hoop dat dit mensen inspireert om ook zelf aan de slag te gaan.”

Energiecoöperatie Durabel werkt samen met Buurkracht om energiebesparing en zelf energie opwekken te stimuleren in Zuidwolde en Noordwolde. Wil je meedoen of op de hoogte blijven van alle activiteiten, meld je dan via de buurtpagina.

 

Zuidwolde-Noordwolde

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Zuidwolde-Noordwolde