Energieloket in de supermarkt

03 maart 2016

Naast de servicebalie van Albert Heijn De Bus in Waalre-Dorp dook op zaterdag 20 februari het eerste Energieloket op van energiecoöperatie Waalre Energie Lokaal (WEL). In samenwerking met het buurtteam van Buurkracht in de wijk Ekenrooi. Het doel was om mensen vrijblijvend te informeren over welke energiebesparende maatregelen zinvol voor hen zijn. “We hebben een aantal goede gesprekken gevoerd.”

Buurkracht energieloket ekenrooi
Wethouder Paul van Liempd en Pieter van Deursen van WEL in actie

Het Energieloket werd officieel geopend door wethouder Paul van Liempd, die het loket de volle twee uur dat het geopend was, bleef bemannen. Dat deed hij samen met Pieter van Deursen van WEL en Frits Steenberghe, die niet alleen in het bestuur van WEL zit, maar ook in dat van het gemeentelijke project SlimWonen+. Én hij is initiatiefnemer van Buurkracht in de Waalrese buurt Ekenrooi. “We willen bewoners op alle mogelijke manieren bewust maken van hun energieverbruik en hoe ze dat kunnen verlagen”, vertelt Frits. “Met zo’n energieloket maak je de drempel heel laag: mensen kunnen zich er tijdens het winkelen vrijblijvend laten informeren. Bijvoorbeeld over pelletkachels en zonneboilers, maar ook over isolatie. En zo kunnen we mensen ook weer attenderen op de acties die we bijvoorbeeld voor Buurkracht hebben lopen, zoals op dit moment voor het vervangen van de schuifpui en binnenkort voor vloerisolatie. Meer hierover is ook te vinden op onze buurtpagina.”

Energieloket als vaste activiteit

De stand die als pop-up Energieloket diende, viel met zijn grote, kleurige posters en banieren goed op. Frits: “We kregen heel wat aanloop en we hebben een aantal goede gesprekken gevoerd. Het was leuk om te doen en we zijn zeker van plan om van het Energieloket een vaste activiteit te maken. Eens in de zoveel weken – we weten nog niet precies hoe vaak – stallen we onze waar uit in Albert Heijn De Bus. We hebben voorafgaand aan de officiële aftrap op 20 februari een keer proefgedraaid in de vestiging in De Hof, maar daar was wat minder ruimte. In De Bus is ruimte geen probleem. Wel gaan we kijken of we daar een andere plek kunnen vinden, waar we in alle rust met voorbijgangers en mensen die speciaal voor ons komen, kunnen praten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?