Energieke avond in het voormalige klooster geeft stof tot nadenken

17 november 2016

Koffie, lekkere hapjes en voorlichting van Venlose energie-experts in een oude kloosterkeuken. Deze ingrediënten, én zo’n 25 bezoekers, zorgden op 14 november voor een inspirerende avond over energiebesparing in Buurkrachtbuurt Kloosterburen.

Buurkracht kloosterburen buurtbijeenkomst
Veel animo voor energiebesparing in Kloosterburen

In het oude klooster van Kloosterburen komen binnenkort negen appartementen. Henriëtte Stroucken, initiatiefneemster van Buurkracht in deze buurt, wordt een van de bewoners. “Heel leuk dus dat we de informatieavond in het klooster konden organiseren”, zegt ze. “Zo konden buurtgenoten meteen een beeld krijgen van hoe het eruit gaat zien. Verwarming is er nog niet, maar ik heb een paar elektrische kacheltjes neergezet om de kou wat te verdrijven.”

Energieloket: kennisplatform en vraagbaak

Henriëtte had samen met Patricia Vinclair van Buurkracht een avondvullend programma samengesteld. “Het voorstelrondje hebben we overgeslagen, omdat er veel animo was en we alles zo kort mogelijk wilden houden. We begonnen met een korte presentatie over Buurkracht. Niet door Patricia, want die was haar stem kwijt, maar door Robert Lommen. Hij is initiatiefnemer van Buurkracht in een andere Venlose buurt, ’t Ven, en kon deze taak daardoor prima overnemen. Jules Hinssen introduceerde het gloednieuwe Energieloket Venlo bij de bezoekers. Hij heeft dit samen met andere bewoners opgezet, als platform waar mensen die energie willen, elkaar kunnen vinden. En als vraagbaak: het Energieloket is vooral ook bedoeld voor ‘starters’ die wat minder technisch onderlegd zijn.”

Serieus geld besparen

Ook Jan Linssen van VenloEnergie kan iets betekenen voor inwoners van Kloosterburen. Hij helpt huishoudens om hun energieverbruik drastisch te verlagen. In zijn eigen Buurkrachtbuurt Hout-Blerick, maar ook daarbuiten. In de kloosterkeuken bekeek hij een paar energierekeningen die bezoekers hadden meegenomen, en deed hij uit de doeken hoe je met maatregelen serieus geld kunt besparen. Je investering levert meteen meer op dan wanneer je je geld op de bank laat staan. En als je er geld voor leent, gaan je maandlasten onmiddellijk omlaag.”

Maatregelen nemen zonder zorgen

Ten slotte had Henriëtte Dennis Schouwenberg van Zonlinq als expert uitgenodigd. “Hij is zelf geen leverancier, maar ontzorgt mensen die bijvoorbeeld met zonnepanelen aan de slag willen; die hebben er dan zelf geen omkijken naar. In Kloosterburen kunnen we nu ook aanhaken bij een project om met korting gezamenlijk spouwmuurisolatie te laten aanbrengen, vertelde hij. Daar waren meteen verschillende bezoekers in geïnteresseerd. Er was overigens ook veel belangstelling voor de warmtecamera van Buurkracht. Die krijgen we eind januari of begin februari een paar weken te leen, zodat we bij onze woningen in beeld kunnen brengen waar de isolatie nog voor verbetering vatbaar is. Het leuke was dat zich ook meteen iemand opwierp om uit te zoeken hoe je die camera het beste kunt gebruiken en hoe je het meeste uit de warmtebeelden kunt halen.”

Meer informatie en aanmelden voor de warmtecamera

Behalve dat bezoekers veel informatie kregen, hadden ze zelf ook veel vragen. “Bijvoorbeeld over subsidies op besparende maatregelen: waar vind je ze en hoe vraag je ze aan? Hoe weet ik wanneer ik mijn cv-ketel moet vervangen? Hoe werkt dat dan? Hoe maak ik goede keuzes uit verschillende aanbieders? Je kon merken dat het onderwerp leeft. Er is echt iets ontstaan.” Henriëtte stuurt alle aanwezigen een korte samenvatting van de avond, inclusief de gegevens van alle sprekers. “Een paar mensen hadden zich wel aangemeld, maar konden uiteindelijk toch niet komen. Ook hun stuur ik een verslag per mail. En de rest van de buurt is natuurlijk ook van harte welkom om alsnog meer informatie op te vragen of zich bij mij aan te melden voor de warmtebeelden. Dat kan heel eenvoudig via onze buurtpagina.”

Kloosterburen

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Kloosterburen