Energiek van start in een actief dorp

25 oktober 2014

Buurkracht 44f010a6964bc52af259eeac4bc704de
Grote belangstelling tijdens de dorpsbijeenkomst

Zijldijk heeft met iets meer dan 200 inwoners niet minder dan 13 verenigingen. In dorpshuis ’t Fivelhoes komen elke zaterdagmiddag gemiddeld dertig Zijldijkers samen om te eten. Een hechte en actieve gemeenschap dus, en dat is vaak een vruchtbare bodem voor Buurkracht. Op vrijdag 24 oktober vond de eerste buurtbijeenkomst plaats in - hoe kan het ook anders - ’t Fivelhoes.

Het zaaltje was met ruim 20 aanwezigen goed gevuld en hetzelfde gold voor het programma. Willem Schaap trapte de avond af namens de initiatiefnemers Dorpsbelangen en Stichting Dorpshuis. “Ik heb onder andere verteld dat die twee clubs bezig zijn samen een energiecoöperatie op te richten”, zegt hij. “En natuurlijk heb ik iedereen welkom geheten. We waren vereerd met de aanwezigheid van wethouder Bé Schollema die zich bezighoudt met duurzaamheid. Hij liet weten dat de gemeente heel blij is met ons initiatief en dat hij zich er persoonlijk voor gaat inzetten om nog meer dorpen in de gemeente warm te maken voor Buurkracht.”

Financiële meevaller

René Boorsma van Buurkracht lichtte de rol van Buurkracht toe, gaf informatie over de slimme meter en liet zien hoe je op de website van Buurkracht je energieverbruik kunt volgen. Arjen Houben van de woningbouwvereniging en IJsbrand Staal van de Rabobank gaven bouwkundige en financiële tips. Willem: “Groene leningen op microschaal worden op het moment weinig verstrekt. Maar ter compensatie van de aardbevingen waardoor we al een paar keer zijn getroffen, wacht ons wel een financiële meevaller. De schade wordt hersteld en daarbovenop krijgen huishoudens met meer dan € 1.000,- schade –zeker de helft - een bedrag van € 4.000,- om waardevermeerderende maatregelen te nemen. Energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp vallen daar ook onder. Welke investering is verstandig en loopt geen risico als er weer een aardbeving komt? Je kunt het geld maar één keer uitgeven. Daar moeten we over nadenken.”

Energieadvies voor iedereen

In bijna alle Buurkrachtbuurten stelt een energieadviseur van Kies Groen Licht, meestal Mark Plaggenborg, een energierapport op over een representatieve woning. In Zijldijk kozen de initiatiefnemers ervoor om geen particulier huis, maar het dorpshuis te laten doorlichten op energiebesparingsmogelijkheden. “In Zijldijk staan woningen die gebouwd zijn rond 1800 tot na 2000. Niet één huis is representatief en we wilden niemand voortrekken. Het dorpshuis is van ons allemaal. En het is in verschillende fasen gebouwd, van het schoolgedeelte uit 1860 tot de laatste aanbouw in 1978. Iedereen kon er dus iets in herkennen.”

Ambassadeurs

Willem is enthousiast over het verloop van de avond. “De presentaties waren informatief en interessant en er werden relevante vragen gesteld. Ik hoop dat de dorpsgenoten die aanwezig waren, nu als echte ambassadeurs hun enthousiasme voor Buurkracht en voor samen energie besparen gaan uitdragen. En dat iedereen zijn wensen en voorkeuren via de website van Buurkracht gaat delen, zodat we straks echt iets hebben om samen mee aan de slag te gaan.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?