Energiecompetitie van start in Mariënheem

17 februari 2016

Energie besparen is goed voor het milieu en de portemonnee, maar kan vooral ook leuk zijn. Met die insteek heeft het buurtteam van Buurkracht in Mariënheem een heuse energiecompetitie opgezet. Twintig buurten van vijftien tot veertig woningen strijden een jaar lang tegen elkaar: waar gaat het energieverbruik procentueel het meest omlaag?

Buurkracht marienheem klein
Het buurtteam in Mariënheem

In oktober 2015 lanceerde Duurzaam Mariënheem, de club die Buurkracht naar het dorp heeft gehaald, de plannen voor de wedstrijd. Die ging begin dit jaar van start. Om bewoners meteen op goede ideeën te brengen, vond op 21 januari een energiecafé plaats in gemeenschapscentrum de Schalm. Daar presenteerden acht bedrijven hun producten en diensten, van zonnepanelen tot vloer- en gevelisolatie en warmtepompen. “Dat was onze eerste activiteit in 2016 ter ondersteuning van de besparingscompetitie”, vertelt Jos Neulen van het buurtteam. “Voor de rest van het jaar hebben we nog meer activiteiten in de pijplijn om de stemming erin te houden. Zo gaan we rond juni de tussentijdse koplopers in het zonnetje zetten. We kunnen dan nog niet meten wie het meest bespaart, maar wel zien welke buurt het actiefst is.”

Enthousiaste vrijwilligers

Dat het onderwerp energiebesparing leeft in Mariënheem, bleek wel uit de hoge opkomst bij het energiecafé. Jos: “Daar hebben we alvast vijftig mensen over de vloer gehad die concreet met maatregelen aan de slag willen. Daar ben ik erg blij mee. Een paar bezoekers vertelden me toen ook dat ze zich in hun buurtje samen voor de wedstrijdwinst gaan inzetten. Het begint op gang te komen. Het liefst hebben we dat zich in elke buurt iemand opwerpt die als aanspreekpunt wil optreden. En ons zo werk uit handen neemt. In een paar buurten hebben we al enthousiaste vrijwilligers, maar we kunnen nog wel wat ondersteuning gebruiken. En het kan heel gezellig zijn. Wie zin heeft, kan zich aanmelden op onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?