Energiecommissaris Ruud Koornstra: “We moeten wereldkampioen energietransitie worden”

26 augustus 2017

Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra werd begin 2017 uitgeroepen tot eerste Energiecommissaris van Nederland. Met als eerste taak: zorgen dat de nieuwe regering veel ambitieuzere afspraken maakt over de energietransitie. Nu het zomerreces voorbij is en de formatieonderhandelingen herstart zijn, is ook hij weer vol aan de bak in Den Haag. En vol goede moed.

Buurkracht ruud koornstra
Energiecommissaris Ruud Koornstra: “We moeten wereldkampioen energietransitie worden”

Waarom heb je de rol van Energiecommissaris op je genomen?

“Omdat ik er met hart en ziel van overtuigd ben dat we het talent van Nederland moeten inzetten om de wereld te redden. We hebben alles in huis: we zijn het allerbeste in duurzame innovatie, we zijn ondernemend, er is geld. De vraag zou helemaal niet moeten zijn: gaan we Parijs halen? Nee, we moeten koploper worden! Dat kan als we al die talenten in ons land activeren en koppelen aan elkaar en aan dat ene doel: van het vieste jongetje van de klas opklimmen tot wereldkampioen energietransitie. Schoon in 2030. Ik vind oprecht dat dit een speerpunt zou moeten zijn in de formatie. Sterker nog, dat alle partijen met een gezamenlijke aanvalsplan moeten komen. Gooi die politieke kleur af en sla de handen ineen voor een Deltaplan Energietransitie!”

En hoe gaat het ermee?

“De onderhandelingen vinden plaats achter gesloten deuren, maar ik probeer me er zo veel mogelijk tegenaan te bemoeien. Ik ben bijna dagelijks in Den Haag om met iedereen om de tafel te gaan en erop te hameren dat beslissingen die we nu nemen, impact hebben voor langere tijd. In Den Haag lopen veel mensen rond die lobbyen tégen iets, maar ik ben daar als voorvechter van iets waar niemand tegen kan zijn. Iedereen is het erover eens dat de energietransitie nodig is. Het gaat erom dat je de verbinding vindt. En het mooie is dat uit de energietransitie voor elke partij voordeel te halen is: voor de VVD omdat je er ondernemerschap mee stimuleert, voor de SP de energierekening van gewone mensen naar beneden gaat, voor de ChristenUnie omdat je er de schepping mee beschermt … het is altijd goed.”

Als het kabinet straks rond is, zit je taak er dan op?

“Of het nou als Energiecommissaris is of niet, ik hou niet op mijn boodschap uit te dragen. En Nederland aan te moedigen richting een schone energiehuishouding in 2030. Er gebeurt al veel. Overal in de straten zijn mensen en bedrijven bezig met verduurzaming. Ik ben heel hoopvol dat er de komende 12,5 jaar ook weer uitvindingen worden gedaan die het allemaal nog makkelijker maken. In 2009 was ik zo’n beetje de eerste in Nederland die in een elektrische auto reed. Toen werd ik uitgelachen als ik beweerde dat in 2040 geen benzineauto meer te krijgen zou zijn. Nu niet meer. We zijn in 12,5 jaar van paard en wagen naar honderd procent auto’s overgestapt. Het kan dus zo snel. En er is reden genoeg om het te willen.”

Wat kunnen ‘burgerbewegingen’ zoals Buurkracht betekenen?

“Het bewijs dat Nederland wereldkampioen Energietransitie kan worden, komt uit de regio. Van lokale initiatieven. Ik denk bijvoorbeeld aan LomboXnet in Utrecht met 300 volledig elektrische deelauto’s op zonnestroom. Een lokaal bewonersinitiatief. Buurkracht is ook zo’n voorbeeld. Zo zijn er zeker 8000 lokale netwerken en initiatieven in de regio. Zij zijn de katalysator die de versnelling brengt. Die kracht van de regio wil ik ook in Den Haag laten zien. Om iedereen die roept dat het allemaal niet kan of niet mag, de mond te snoeren: het gebeurt al.”

Hoe krijg je nóg meer mensen mee?

“Door het léúk te maken. De argumentatie zit vaak alleen maar op technologie en budget. ‘Over tien jaar heb jij geen energierekening meer’ is niet voor iedereen de ideale insteek. Een keuken met inductiekookplaat en energiezuinige apparatuur op zonnestroom waar je echt lekker eten kunt klaarmaken, dáár trek je meer mensen mee over de streep. Als je het zo bekijkt, ís energie besparen ook leuk.”

Hoe groen leef je zelf?

“In 2000 verkocht ik mijn tv-productiebedrijf. Ik was 35, had drie kinderen en zat thuis op de bank, met veel geld en zonder werk. En toen ik om me heen keek, besefte ik dat we zo niet door konden gaan met de wereld. Ik ben weer gaan ondernemen, onder meer in ledverlichting, duurzame energie en elektrisch vervoer. Met altijd als onderliggend doel om iets goeds te doen voor de natuur en het milieu. Ook privé probeer ik mijn invloed op het klimaat zo veel mogelijk te beperken. Mijn huis is al lang energiezuinig en na het zien van de documentaires Cowspiracy en What the health ben ik zelfs veganist geworden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?