Energiecafé Molenhoek trekt volle zalen

29 januari 2018

Of energiebesparing leeft in Molenhoek? Dacht het wel! Op het eerste energiecafé in het Lees- en Ontmoetingspunt (LOP) op 25 januari kwamen bijna honderd dorpsgenoten af. Ze kregen niet alleen veel informatie over de besparingskansen in Molenhoek, maar werden meteen zelf aan het werk gezet. De eerste gezamenlijke acties komen eraan. Blijf op de hoogte via onze eigen website.

Buurkracht buurkracht molenhoek
Veel belangstelling voor energiebesparing in Molenhoek

De opkomst bij het Energiecafé overtrof de stoutste verwachtingen van de organisatoren, een team betrokken dorpsgenoten. Onder wie Paul Meindersma: “We waren diep onder de indruk!”, reageert hij. “Geweldig dat zo veel mensen openstaan voor verduurzaming van hun huis.” In de bomvolle zaal opende deed hij namens de bewonersgroep het woord en lichtte de persoonlijke motivaties toe. Buurtbegeleider Ate Ploegmakers van Buurkracht vertelde over hoe Buurkracht Molenhoek bij de verduurzamingsplannen kan ondersteunen. Bijvoorbeeld met hulpmiddelen die inzicht geven in het energieverbruik en procesbegeleiding.

Appeltaartgesprekken

Ook energieadviseur Laurette Bulkens helpt een handje mee. Zij is door de gemeente in de arm genomen voor het project Buurten over Energie. In dat kader heeft ze in Molenhoek al een aantal ‘appeltaartgesprekken’ gevoerd met bewoners over hun besparingskansen, bij hen thuis aan de keukentafel. Tijdens het energiecafé hield ze een presentatie waarin ze inging in op verschillende overwegingen om energiebesparende maatregelen te nemen. Paul: “Geldbesparing is een belangrijke, maar je kunt het ook doen voor het comfort of het milieu. Ook zette ze een integrale aanpak af tegen het ‘stapelen’ van maatregelen: doe je alles in één keer, of ga je stap voor stap te werk? Beide opties hebben hun voor- en nadelen.”

Ambitieuze gemeentevisie

Namens de gemeente lichtte Sandra Schoonderbeek het lokale klimaatbeleid toe. “Ze liet interessante cijfers zien over ons energieverbruik”, vertelt Paul. “Zeker in Molenhoek is het verbruik relatief hoog. Dat heeft er mee te maken dat er veel vrijstaande, relatief oude woningen in onze buurt staan. En terwijl ze stond te vertellen, kwam het bericht door dat de gemeenteraad diezelfde avond positief over de nieuwe energievisie van Mook en Middelaar had geoordeeld. Daarmee is de ambitie nu officieel om in 2030 energieneutraal te zijn. De lat ligt dus hoog. Sandra schetste hoe de gemeente de weg daarnaartoe voor zich ziet: door ons verbruik te verlagen en onze duurzame productie te verhogen.” 

Verrassende nummer 1

De laatste spreker was Jos van der Lint van Duurzaam Wonen Plus, het rondreizende energieloket van een aantal gemeenten in de regio. Hij vertelde hoe zijn organisatie individuele huishoudens daarbij kan adviseren. Paul: “Daarna gingen bewoners zelf aan de slag. Tijdens de avond hebben we iedereen gevraagd op een formulier in te vullen welke besparingsmaatregelen ze overwogen. Daar kwam de zonneboiler als verrassende nummer 1 uit. Op 2 en 3 stonden zonnepanelen en heel specifiek vloerisolatie. Voor die drie maatregelen zetten we liefhebbers rond drie ‘thematafels’ – waarbij we vloerisolatie verbreedden tot isolatie in het algemeen, om met elkaar te bedenken hoe we een gezamenlijke actie kunnen aanpakken.”

Hulp welkom!

Tot slot deelden de drie thematafels hun voorlopige bevindingen. “Aan de eerste tafel was de conclusie getrokken dat een zonneboiler eigenlijk niet de meest effectieve manier is om te verduurzamen”, zegt Paul. “Zo hielden we zonnepanelen en isolatie over. Ons plan is nu om bij het volgende energiecafé zonnepanelen als thema te nemen. Dan willen we ook meteen een actie presenteren, liefst met meerdere leveranciers erbij. We hebben de aanwezigen daarbij om hulp gevraagd: iedereen die ons team wil versterken of met een paar andere dorpsgenoten bij wil dragen aan een actie, is welkom. Dat heeft al flink wat toezeggingen opgeleverd. Aanmelden kan nog steeds per e-mail. Hopelijk melden zich nog meer dorpsgenoten. Bekijk ook onze eigen website voor alle presentaties van de avond. Én we houden er iedereen op de hoogte van de voortgang. Meld je er dus vooral aan, want na deze fantastische start gaan we zeker door!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?