Energiecafé Molenhoek trekt volle zaal

16 april 2018

De prachtige theaterzaal van basisschool De Grote Lier was op 12 april tot de laatste plaats bezet. Meer dan 125 Molenhoekers hadden belangstelling voor het Energiecafé dat in het teken stond van zonnepanelen. Doel is een gezamenlijke inkoopactie, zodat heel Molenhoek – als alles meezit – deze zomer nog kan genieten van energie van eigen dak. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer voordeel. Dus meld je ook aan via buurkracht.nl/molenhoek.

Buurkracht buurtbijeenkomst molenhoek
Veel belangstelling in Molenhoek voor zonnepanelen

De werkgroep zonnepanelen van Energiecafé Molenhoek die de avond organiseerde, was dolblij met de gastvrijheid van De Grote Lier. Barny Versteegen: “Dit is de grootste zaal van Molenhoek en zelfs nu nog moesten er mensen blijven staan. Het team van De Grote Lier ondersteunde ons fantastisch. De beamer werkte al en voor alle bezoekers was er bij binnenkomst thee en koffie.”

Echte expert

De eerste spreker was Sjef Jansen van het Buurkrachtteam van Haps. Sjef is expert in zonnepanelen en legde alles uit over de werking, soorten, omvormers en opbrengst. Barny: “Hij weet ongelofelijk veel van de techniek en ging diep op de materie in. Leveranciers kunnen hem niets meer op de mouw spelden. Dat is duidelijk. We hebben hem daarom gevraagd om ons te helpen bij de selectie van een leverancier voor onze inkoopactie.” 

Serieuze selectie

Barny vertelde zelf hoe de werkgroep de inkoopactie wil aanpakken. “We zetten eerst alle regionale leveranciers op een rij. Samen met Sjef beoordelen we ze op drie criteria: betrouwbaarheid, stevigheid en referenties. Bij de leveranciers die doorgaan, kijken we vervolgens naar prijs en kwaliteit. De korte lijst leveranciers die daarna overblijft, bevragen we over zaken als garanties en onderhoud. Onze ambitie is om de selectie eind april rond te hebben en in juni met de installatie te beginnen.”

Subsidies

Over saldering, subsidies en financieringsmogelijkheden vertelde Jos van der Lint namens de gemeente Mook. Jos is van Loket Duurzaam Wonen regio Nijmegen en kan bewoners over al deze onderwerpen persoonlijk adviseren. Barny: “De gemeente onderzoekt ook de mogelijkheid om een collectief zonnedak aan te leggen, bijvoorbeeld op een groot bedrijfspand. Daarvoor moet dan een coöperatie worden opgericht, zodat bewoners een aandeel kunnen kopen. Dat zou ideaal zijn voor mensen van wie het dak ongeschikt is voor zonnepanelen.”

Meld je ook aan

De bezoekers van het Energiecafé waren enthousiast over alles wat ze gehoord hadden en zeer geïnteresseerd. Barny: “Veertig mensen hebben serieuze belangstelling getoond om mee te doen. We gaan alles op alles zetten om hun vertrouwen waar te maken. Aankomende maandag zien we Sjef en gaan we aan de slag. Dan gaan we ook alvast kijken of onze planning haalbaar is: leveranciers blijken op dit moment een overvolle agenda te hebben. In juni is er weer een Energiecafé over isolatie. Meld je alvast aan via de buurtpagina. Daar houden we iedereen ook op de hoogte van de voortgang.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?