Energiecafé Koekangerveld

11 december 2015

Geen zwaar programma over energie besparen, maar gewoon met een drankje aan de bar ideeën en ervaringen uitwisselen. Dat was de bedoeling van het energiecafé in Koekangerveld op 8 december. Het buurtteam ontving zo’n twintig dorpsgenoten in het dorpshuis. “Het wordt nog druk de komende tijd!"

Buurkracht  mg 3673
Het buurtteam

“Wij waren vooral heel benieuwd naar waar in dit dorp nog behoefte aan is op het gebied van energie besparen”, zegt Christel Vandermaelen van het buurtteam. “Daarnaast hadden we toch ook een paar officiële programmapunten. Zo gaan we samen met Ansen en Ruinerwold aan de slag met de actie ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’. Die houdt in dat bewoners voor maar € 60,- een energiemanagementsysteem op de computer kunnen krijgen waarmee ze hun energieverbruik realtime kunnen volgen. Dus als je de wasmachine of de televisie aanzet, zie je meteen dat je energieverbruik omhoog gaat. Normaal kost dat € 260,- maar we hebben subsidie gekregen van de gemeente. Daardoor kunnen we in Koekangerveld twintig van die systemen aanbieden.”

Nog twaalf energiemanagementsystemen in de aanbieding

Bij de uitvoering van de actie krijgen de drie dorpen ondersteuning van SAMEEN. Leden van deze studentencoöperatie gaan huishoudens werven en het systeem bij hen installeren. Twee van die studenten waren aanwezig om een toelichting te geven. “We hebben meteen acht aanmeldingen gekregen”, vertelt Christel. “In totaal hebben we twintig systemen beschikbaar, we hebben er dus nog twaalf in de aanbieding.” Behalve over het energiemanagementsysteem kregen de aanwezigen ook uitleg over de warmtecamera van Buurkracht. “Daar was veel belangstelling voor. We gaan de camera dan ook zo snel mogelijk lenen en zorgen dat iedereen die dat wil, warmtebeelden van z’n huis krijgt.”

Samen isoleren

Vervolgens kwamen de gesprekken los. Christel: “Het was heel geanimeerd en gezellig. En goed om te horen dat mensen echt met hun energieverbruik bezig zijn. Eind oktober hebben we in het dorpshuis ook de Warmtetour gehad, over isolatie. Nu bleek dat er toch best wat mensen waren die geïnteresseerd zijn in spouwmuurisolatie. Eén van de bezoekers had al twee bedrijven over de vloer gehad: de één adviseerde parels, de ander schuim. Hoe maak je dan je keuze? Daar gaan we meer informatie over verzamelen. En dan kijken we ook of we een gezamenlijke inkoopactie kunnen opzetten.”

Zonnepanelen op andermans dak

Uit het gesprek bleek ook dat veel mensen graag zonnepanelen zouden willen. “Maar dan wel op andermans dak. Veel huizen in Koekangerveld staan in de schaduw van bomen. Tegelijkertijd hebben we ook boerderijen met grote stallen waar geen bomen omheen staan. Willen we daar zonnepanelen op leggen, dan moet er een coöperatie zijn om dat op voordelige wijze te kunnen doen. Vanuit verschillende bronnen horen we dat we als dorp eigenlijk te klein zijn voor een goed renderende coöperatie. Er zit bovendien veel werk aan vast. We kunnen net zo goed aansluiten bij een andere coöperatie, zoals EnergieKansen, Ruinerwold of eventueel Reestdal Energie. Ook die mogelijkheden gaan we onderzoeken. Genoeg te doen, het wordt nog druk de komende tijd.”

Koekangerveld

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Koekangerveld