Energiecafé De Blaak: isoleer nu met subsidie

06 juni 2016

Op 2 juni vond opnieuw een Energiecafé plaats in basisschool De Borne. Daar bracht de werkgroep de acties voor vloer- en spouwmuurisolatie, ramen en kozijnen nog eens onder de aandacht. Deze zijn nu zeer aantrekkelijk omdat de gemeente Tilburg aantrekkelijke subsidies geeft. En in deze tijd van het jaar kon ook de zonnepanelenactie die nog steeds loopt, niet onbenoemd blijven.

Buurkracht 2016 06 02 photo 00002351
Maatregelen nu extra aantrekkelijk door subsidie

Zo’n 35 bewoners van de wijk waren aanwezig bij een gezellig en informatief Energiecafé. Na een terugblik op de bereikte resultaten en acties door Hans Jager gaf Buurkracht uitleg hoe bewoners op buurkracht.nl/de-blaak hun energieverbruik kunnen volgen en wat je daaruit kunt afleiden over je eigen gedrag. Ook kwam er een energieadviseur aan het woord die de energiescan van een woning in de Blaak besprak en de potentiële besparingsmogelijkheden in de buurt onder de loep nam. Hij bevestigde onder meer dat veel woningen geen vloerisolatie hebben en dat met spouwmuurisolatie en HR++ glas ook nog veel te verbeteren valt.

 

Dubbelcheck op isolatie

Hans haakte hierop in door de acties die bij het vorige Energiecafé in april gepresenteerd zijn, nog eens te belichten. “Bewoners kunnen gratis laten checken of hun spouwmuur al geïsoleerd is en zo ja, of aanvullende isolatie mogelijk en nuttig is. Het bedrijf dat de werkgroep geselecteerd heeft, biedt ook collectieve korting op spouwmuur- en vloerisolatie. Bovendien hebben we de garantie gekregen dat iedereen die meedoet aan deze actie, komende winter kosteloos warmtebeelden kan laten maken ter controle of de werkzaamheden goed zijn uitgevoerd. Dit is een uniek aanbod voor Nederland”

Keuze in ramen en kozijnen

Voor ramen en kozijnen heeft de werkgroep twee leveranciers geselecteerd, een landelijke en een lokale partij. “Door het brede aanbod en de grote varieteit in woningen was het niet mogelijk om met standaardprijzen en kortingen te werken. Daardoor was het voor ons lastig om één collectieve actie op te zetten. In plaats daarvan hebben we gekozen voor onderlinge concurrentie. Dat levert ook voordeel op. En de landelijke partij biedt driedubbel glas voor de prijs van dubbel glas.”

Dikke kans op subsidie

Ondertussen hebben al dertig huishoudens in De Blaak een offerte opgevraagd voor spouwmuur- en/of vloerisolatie en twintig voor ramen en kozijnen. Voor hen en bewoners die zich daarbij aansluiten had Hans goed nieuws: “De gemeente heeft net een flinke subsidiepot beschikbaar gesteld voor isolerende maatregelen. Bewoners van een huis met een WOZ-waarde van onder de 3,5 ton, kunnen tot 20 procent van hun investering vergoed krijgen. Dat is heel relevant voor de mensen die aan de acties willen meedoen. Naar verwachting komen de meeste woningen voor subsidie in aanmerking. Snel toeslaan dus: de gemeente trekt acht weken uit voor de behandeling van een aanvraag. De leveranciers wachten met de uitvoering van de maatregelen tot daar uitsluitsel over is.”

Meedoen kan nog steeds

Omdat de zomer nu echt aanbreekt, wees Hans ook nog een keer op de zonnepanelenactie waaraan al ruim 75 huishoudens meegedaan hebben. “Er zijn nog altijd huishoudens in De Blaak die geen zonnepanelen hebben en die actie loopt nog steeds. Het rendement op de investering is veel hoger dan geld op de bank laten staan. “Hoewel de grote hausse aan aanmeldingen over is ontvangen we nog regelmatig aanmeldingen“. Bewoners die geïnteresseerd zijn kunnen direct offertes aanvragen via energiedeblaak.nl 

Het komende seizoen

Na de zomervakantie zullen we weer energiecafe’s gaan organiseren over nieuwe thema’s. Aankondigingen zijn tezijnertijd te lezen in de lokale bladen, het wijkblad en op de bekende lantaarnpaalborden.

De acties met zonnepanelen, kozijnen en glas en spouw- en vloerisolatie blijven doorlopen en daar kan op ingeschreven worden via www.energiedeblaak.nl. Nieuwe acties zullen volgen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?