Energiebewustzijn leidt tot actie in De Akert

30 april 2018

Wat in november vorig jaar begon met een bewustwordingsbijeenkomst over energieverbruik, mondde dinsdag 24 april uit in een drukbezochte informatieavond met twee klinkende energiebesparingsacties. Bewoners van De Akert in Geldrop gaan gezamenlijk hun huis laten isoleren én collectief zonnepanelen op hun dak laten aanbrengen. Wil je meedoen? Meld je dan aan via de buurtpagina.

Buurkracht akert1
Veel energie in Akert

Bijna veertig buurtbewoners kwamen af op de bijeenkomst in wijkgebouw Den Akert. “Dat waren er veel meer dan we hadden verwacht”, zegt Tonny Scheepers van het organiserende buurtteam enthousiast. “De buurt is zich overduidelijk meer bewust van energie besparen en wil er nu ook echt werk van maken. De acties met de warmtebeeldcamera en de energieverbruiksmeters die we bij onze start hebben ingezet, hebben hun vruchten afgeworpen!” 

Verbruik inzichtelijk

De avond ging van start met een korte introductie van Tonny. Daarna was het de beurt aan Wiesje van Nunen die het team vanuit Buurkracht ondersteunt. “Haar verhaal ging grotendeels over de website van Buurkracht en de buurtpagina van De Akert”, licht Tonny toe. “Hier kunnen buurtbewoners precies zien waar we mee bezig zijn en zich aanmelden voor interessante acties. Heb je een slimme meter, dan krijg je hier bovendien eenvoudig gedetailleerd inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik.”

Veel kansen

Er liggen veel besparingskansen in De Akert. Dat liet de presentatie van Alexander Berk zien. Alexander bracht als energieadviseur de besparingsmogelijkheden in de buurt in kaart. Daaruit blijkt dat maar weinig huizen in de buurt goed geïsoleerd zijn. Bovendien hebben veel daken een gunstige oriëntatie ten opzichte van de zon en dat maakt het aantrekkelijk om zonnepanelen te laten aanbrengen. “Uit het onderzoek bleek ook dat er asbest in het dak van de voorbeeldwoning verwerkt is”, zegt Tonny. “Het kan zijn dat dit ook voor andere woningen in de wijk geldt. Wij hebben daarover contact opgenomen met de gemeente. Dat zou een enorme tegenvaller zijn, want dat asbest moet uiterlijk in 2024 verwijderd zijn. En voor je zonnepanelen laat installeren is het ook belangrijk dat je dak asbestvrij is.”  

Enquête

Dat er veel animo is voor samen energie besparen bleek niet alleen uit de hoge opkomst, maar ook uit de enquête die het buurtteam heeft verspreid. Zonnepanelen en isoleren zijn de meest gewilde maatregelen, maar de buurt pakt behalve energie besparen ook andere uitdagingen graag gezamenlijk aan. “Eenzaamheid bij ouderen, te weinig parkeerplekken en overlast van hondenpoep houden de gemoederen flink bezig”, zegt Tonny. “Ook hiermee gaat de gemeente aan de slag.”

Aantrekkelijk aanbod

Het buurtteam weet van aanpakken en is direct een zonnepanelenactie en een isolatie-actie gestart. “We beginnen met spouwmuurisolatie omdat dat een quick win oplevert. Je kunt voor relatief weinig geld, heel veel energie besparen”, zegt Tonny. “Met Van den IJssel, leverancier van spouwmuurisolatie, hebben we een aantrekkelijke staffelkorting onderhandeld. Ook voor zonnepanelen hebben we een mooi aanbod: leverancier 365zon geeft maar liefst 5 procent korting.” 

Schouders eronder

Ongeveer 15 bewoners hebben zich inmiddels voor de acties aangemeld. Tonny: “Iedereen reageerde ontzettend positief en er was veel interactie met de sprekers. Dat motiveert ons om er nog steviger de schouders onder te zetten.” Bewoners van De Akert die zich nog niet hebben aangemeld en wél interesse hebben in de besparingsacties of een energieverbruiksmeter willen lenen, zijn meer dan welkom en kunnen zich vrijblijvend aanmelden via de buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?