Energiebesparingsacties Thorn-Noord 2 breiden zich uit naar de rest van het dorp

22 juni 2017

Bewoners van Thorn-Noord 2 nemen sinds het najaar van 2016 steeds meer energiebesparende maatregelen. Het organiserende buurtteam vond het tijd om hun successen te delen met de rest van het dorp, zodat ook anderen kunnen aanhaken. Daar begonnen ze mee tijdens een bijeenkomst op maandag 19 juni in café D’n Ingel. Dorpsgenoten die daar niet bij waren maar wel interesse hebben, kunnen zich melden via de website van de buurt. 

Buurkracht bijeenkomstthorn
Bijeenkomst in café D’n Ingel

Opnieuw had het buurtteam een tropisch warme avond uitgezocht voor de bijeenkomst, net als in september 2016. Desondanks kwamen er bijna twintig dorpsgenoten af op de presentaties van initiatiefnemers Peter Frenken en Frank Kranen. Alle energiebesparingsacties van Thorn-Noord 2 passeerden de revue. De aanwezigen luisterden aandachtig; ook zij zagen het zitten om samen energie te besparen.

Profiteren van uitzoekwerk

Het klapstuk in Thorn-Noord 2 is de isolatieactie. Daar hebben al diverse huishoudens in de buurt hun voordeel mee gedaan. Aan de actie ging veel uitzoekwerk van een zevenkoppige werkgroep aan vooraf en daar kan de rest van Thorn nu van profiteren. Frank gaf een uitgebreide presentatie over de isolatiemogelijkheden van huizen in Thorn, over de kosten en over de verschillen tussen lokale leveranciers.

Nieuw in Thorn: aantrekkelijke lening voor zonnepanelen

Woon je in Thorn en denk je erover om zonnepanelen aan te schaffen? Kijk dan eens in de database van Thorn-Noord 2. Dat was de boodschap van Peter tijdens zijn presentatie over zonnepanelen. De database is aangelegd door een tweede werkgroep en zit vol informatie die van nut kan zijn bij de keuze. Peter: “We hebben bijvoorbeeld de kosten in kaart gebracht en de mogelijkheden bij verschillende aanbieders naast elkaar gelegd.” Daarnaast had hij een belangrijk nieuwtje: de gemeente is recent gestart met een aantrekkelijke subsidieregeling. “Wil je zonnepanelen laten aanbrengen, dan schiet de gemeente het hele bedrag voor tegen een rente van slechts 1 procent!”

Kleine investering

Ook de (hybride) warmtepompactie in Thorn-Noord 2 doet het goed. Inmiddels zijn vijf huishoudens bezig met de aanschaf van zo’n verwarmingssysteem. Peter legde uit hoe dat werkt, en wist de aanwezigen bovendien te vertellen dat meer dan de helft van de kosten van een warmtepomp op het moment wordt gesubsidieerd door de overheid. “De rest van de investering heb je er zo uit”, zegt Peter enthousiast. “De elektriciteitsrekening gaat iets omhoog, maar de gasrekening daalt aanzienlijk.” Hij liet ook nog weten dat het buurtteam voor iedereen die meer inzicht wil in het stroomverbruik van apparaten in huis, energieverbruiksmeters ter beschikking stelt.

Experts

Het moge duidelijk zijn: Peter en Frank hebben zich inmiddels ontpopt tot experts in gezamenlijk energie besparen. “Wij blijven actief en stellen graag onze kennis en ervaringen beschikbaar aan iedereen die geïnteresseerd is”, zegt Peter. “Dat geldt voor bewoners van Thorn buiten Thorn-Noord 2 én natuurlijk ook voor bewoners van Thorn-Noord 2 die nog niet meededen. Via onze buurtpagina zijn we heel makkelijk te bereiken voor meer informatie. Én aanmeldingen natuurlijk.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?