Energiebesparingsacties op komst in Bakkeveen

15 juni 2018

Energie besparen en zelf opwekken staan hoog op de agenda in Bakkeveen. Op 11 juni kwamen meer dan 70 dorpsgenoten naar de informatieavond over Bakkeveen Energie Neutraal van werkgroep Energiewijs Bakkeveen. Een fantastische opkomst. In themagroepen gaan bewoners zelf offertes aanvragen voor zes maatregelen, waaronder zonnepanelen en isolatie. Meedoen? Kijk welke maatregelen voor jou interessant zijn en meld je aan op buurkracht.nl/bakkeveen

Buurkracht 3008ee62 1e8a 4d57 9749 f068854b01b5
Energiebesparingsacties op komst in Bakkeveen

Eigenwijs Bakkeveen heeft grote ambities. In 2035 moet het hele dorp volledig draaien op schone energie van eigen bodem en rijdt iedereen in een elektrische auto of fiets. “Hoe we dat precies moeten doen, gaan we samen met onze dorpsgenoten uitzoeken”, vertelde Roel Hoekstra van de werkgroep in z’n welkomstwoord. Naast hemzelf bestaat deze werkgroep uit Lies van der Weij, Josien Meulenhoff, Emy en Fred Hoogenboom, Miente Pera, Ale Douma, Klaas Torensma en Peter de Haan. Bakkeveen krijgt ondersteuning van Buurkracht dat al bijna 300 dorpen en buurten in heel Nederland ondersteunt om samen energie te besparen.

Goede score

Om te peilen voor welke verduurzamingsmaatregelen de meeste belangstelling bestaat in het dorp, heeft de werkgroep afgelopen maand zo’n 800 enquêtes verspreid. Maar liefst 230 bewoners vulden de enquête in. Zonnepanelen, individueel of via een postcoderoos, zijn torenhoog favoriet. Verkoopadviseur Mattie van der Meulen van zonnepanelenleverancier Awizon was uitgenodigd voor een presentatie. Ze ging onder meer in op de verschillende soorten panelen, opbrengst en de beste dakligging.

Zes themagroepjes

Awizon presenteerde (nog) geen zonnepanelenaanbod voor Bakkeveen. Roel: “We willen bewoners niets voorschrijven. Daarom hebben we werkgroepjes gevormd rond zes thema’s: isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, energiebewust gedrag, collectieve acties zoals postcoderoos en vervanging van asbestdaken door zonnepanelen. Het is de bedoeling dat elk groepje zich in het eigen thema verdiept, de opties op een rij zet voor Bakkeveen, en waar mogelijk leveranciers selecteert en offertes opvraagt. In het najaar volgt een bijeenkomst waarop we elkaar en het dorp bijpraten.”

Doe ook mee

Na de bijeenkomst meldden zich tientallen bezoekers aan voor deelname aan een of meer themagroepen. Ook bewoners die niet aanwezig waren, zijn van harte uitgenodigd mee te doen. Meld je daarvoor aan op buurkracht.nl/bakkeveen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?