Energiebesparing levert direct winst op in Doorsneebuurt

03 juli 2016

“Als je je huis gaat verduurzamen, welke maatregelen wil je dan nemen?” vroegen inwoners Ankie Voerman, Thea de Boer, Inessa en Jaap Gezelle Meerburg begin dit jaar aan hun buurtgenoten van de Doorsneebuurt in Nieuwe Pekela. Het antwoord was: zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Op de energiemarkt op 30 juni in buurthuis De Riggel waren daarom zonnepanelen- en isolatie-experts aanwezig. De aanwezigen kregen ook alles te horen over de besparingskansen in de buurt. Wie het goed aanpakt, kan direct aan energiebesparing verdienen.

Buurkracht img 4144
Energiemarkt Doorsneebuurt

Het buurtteam wordt ondersteund door Pekela Duurzaam, die hard aan de weg timmert om de woningen in Pekela te verduurzamen. En krijgt hulp van Buurkracht. Martin Kooij, voorzitter van Pekela Duurzaam, opende de energiemarkt en vertelde over de ambities om samen minder energie te verbruiken en lokaal energie op te wekken. Buurtbegeleider Orville Frijde legde vervolgens uit hoe Buurkracht ondersteunt, bijvoorbeeld met besparingstips op buurkracht.nl/doorsneebuurt. Bewoners die zich aanmelden op de buurtpagina kunnen op de hoogte gehouden van nieuws en acties van het buurtteam. En wie een slimme meter heeft, kan inloggen op de buurtpagina en met een persoonlijke code zijn verbruik zien en vergelijken met het gemiddeld verbruik in de buurt.

Isolatie

Energieadviseur Floris van Dijk maakte een energiescan van een huis in de Doorsneebuurt. Aan de hand van de resultaten liet hij zien wat je allemaal kunt doen om je woning energiezuiniger te maken. Voor een algemeen advies had hij ook naar de woningen in de Doorsneebuurt gekeken, naar type, bouwjaar en de energielabels. Zijn advies: beginnen met isoleren.

Direct winst

Wie tegen de kosten opziet, kan gerust zijn. Met een doordachte aanpak kun je zelfs direct geld verdienen. Ankie: “Wij hebben zelf voor een bedrag van 8000 euro energiebesparende maatregelen laten uitvoeren: zonnepanelen, een pelletkachel en overal ledverlichting. We zijn ook helemaal overgestapt op elektra en hebben de gasleiding laten afsluiten. Onze energierekening is daardoor van 130 euro naar 20 euro per maand gegaan. De lening kostte 80 euro per maand. Dus vanaf het begin betaalden we al 30 euro minder. Ondertussen hebben we de lening afbetaald en besparen we dus 110 euro per maand. Die laatste 20 euro aan elektra willen we oplossen met zonne-energie via een postcoderoos.”

Collectieve korting

Vervolgen presenteerden twee bedrijven hun aanbod. Een installateur vertelde alles over zonnepanelen en warmtepompen. Ook was er een isolatiespecialist. Ankie: “Via Duurzaam Pekela gaan we kijken of we collectieve korting kunnen krijgen.” Na de presentaties konden de bezoekers ook terecht bij een kleine energiemarkt met stands. Naast de twee bedrijven die zich al gepresenteerd hadden, was er ook informatie over pelletkachels en dubbele beglazing.

Inspirerende bezoekers

Ankie: “Het was een goede avond. De bezoekers waren heel geïnteresseerd. Mensen hadden vooral belangstelling voor zonnepanelen. Heel inspirerend waren de moeder en dochter die net in de buurt zijn komen wonen. Ze hebben een oud huisje met een gigantische schuur gekocht die ze van onder tot boven willen isoleren. Ze denken ook aan een collectief zonnedak, waar dan ook buren via de postcoderoos van kunnen profiteren.” De energiemarkt was vooral bedoeld om te informeren en inspireren. Ankie: “En dat is gelukt. Na de zomervakantie organiseren we een volgende bijeenkomst, waarschijnlijk met concrete acties op gebied van zonnepanelen en isolatie.”

 

 

Doorsneebuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Doorsneebuurt