Energiebesparing Klein Brabant gaat op volle kracht verder!

30 oktober 2017

Het was even stil rondom Buurkracht in Klein Brabant, maar nu gaat de buurt er weer voluit tegenaan. En veel bewoners hebben er opnieuw zin in, getuige de mooie opkomst bij het Energiecafé op 25 oktober in de Rode Rik.

Buurkracht 1028bb foto
Al vele buurtgenoten besparen al veel op hun energierekening en gaan vol voor besparen! Doe je ook mee?

Klein Brabant heeft de afgelopen 2 jaar een flinke slag geslagen. In 2015 lag het energieverbruik in de buurt nog 25 procent hoger dan in vergelijkbare buurten. Inmiddels hebben dankzij Buurkrachtacties niet minder dan 43 huishoudens hun woning beter laten isoleren en/of zonnepanelen op hun dak laten leggen, waarmee ze honderden euro’s per jaar besparen. Omdat er nog altijd ruimte voor verbetering is, stoken de initiatiefnemers Rob Borgsteijn en Lex van Rheenen het vuurtje weer op. Zij konden melden dat in Vught het energieverbruik de afgelopen paar jaar is gestegen, terwijl het in Klein Brabant juist is gedaald.

Samen energiebewuster

Tijdens het Energiecafé maakten de ruim 30 aanwezigen ook kennis met Gert Wagenvoort, de nieuwe buurtbegeleider van Buurkracht die zijn voorganger Jos Derks in Klein Brabant heeft opgevolgd. Hij zette nog eens uiteen welke maatregelen je allemaal kunt nemen om energie te besparen en legde uit wat Buurkracht Klein Brabant daarbij zoal te bieden heeft. Rob: “Een groot voordeel van samen aan de slag gaan met bijvoorbeeld de warmtecamera of de energieverbruiksmeters van Buurkracht is dat je je bewuster wordt van je energieverbruik. Daardoor ga je er ook beter op letten. En als je samen met een aantal anderen maatregelen neemt, scheelt dat duidelijk in de kosten.”

Praktijkervaring

Buurtgenoot Arjen Klomp nam vervolgens het woord om uit eigen ervaring te vertellen wat energiebesparende maatregelen kunnen opleveren. “Hij heeft mede naar aanleiding van de acties in de buurt veel aan zijn woning verbeterd”, zegt Rob. “Zo heeft hij de vloer en de muren laten isoleren en het dak aangepakt. Er is een dikke laag isolatiemateriaal op gekomen en tegelijk zijn rottende houten dakdelen vervangen. Bovendien heeft hij een zonneboiler laten plaatsen voor het verwarmen van het douche- en tapwater en acht zonnepanelen om elektriciteit op te wekken. Met als resultaat dat zijn elektriciteitsverbruik is gehalveerd en het gasverbruik van 2650 naar zo’n 1000 m3 per jaar is gegaan.”

Ook iets voor mij?

Rob vertelt wat er nu gaat gebeuren: “Binnenkort versturen we een vragenlijst naar alle bewoners van Klein Brabant om in kaart te brengen wat de behoeftes zijn. Iedereen die belangstelling heeft voor woningisolatie of het plaatsen van voorzieningen zoals zonnepanelen kan dat bijvoorbeeld aangeven. Je kunt die vragenlijst ook hier invullen. Als de reacties binnen zijn, vragen we bij verschillende bedrijven offertes aan om de werkzaamheden uit te voeren. We gaan de aanbiedingen kritisch beoordelen en een selectie maken. Via onze buurtpagina houden we de buurt op de hoogte. Natuurlijk kan iedereen met vragen bij ons terecht.

 

Klein Brabant

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Klein Brabant