Energieadvies voor de Lindelaan in Diepenheim

24 oktober 2017

Bewoners van de Lindelaan in Diepenheim kunnen als eerste in de Hof van Twente meedoen aan ‘Binnenkracht’. Met dit initiatief wil de gemeente huiseigenaren inspireren en activeren om hun huis te verduurzamen. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, vond de aftrap plaats in Herberg de Pol aan de Raadhuisstraat, in samenwerking met Duurzaam Diepenheim en Buurkracht.

Buurkracht herberg de pol diepenheim1
Buurkracht Diepenheim

Het idee van Binnenkracht is om de hele gemeente buurt voor buurt aan te pakken. Marcel Jongmans, duurzaamheidscoördinator bij Hof van Twente: “In elke buurt bieden we bewoners energieadvies aan van een wooncoach van Duurzaam Thuis Twente. Hij geeft op basis van je persoonlijke situatie voorlichting over hoe je met houding en gedrag al veel kunt besparen en over welke kleine maatregelen direct energiewinst opleveren. Voor inwoners die grotere maatregelen willen treffen, zoals isolatie, dubbel glas of zonnepanelen staat een team van lokale ondernemers klaar dat snel een offerte kan leveren en de werkzaamheden kan uitvoeren. En voor de financiering hebben we een ‘woonabonnement’ klaarliggen. Daarmee hoef je vooraf geen investering te doen.”

Eerste proefproject zorgvuldig gekozen

Tijdens de bijeenkomst in Herberg de Pol kregen de aanwezige inwoners van de Lindelaan uitgebreid toegelicht hoe dat allemaal in z’n werk gaat. Dat in deze straat het eerste proefproject van start is gegaan, is geen toeval. “In Diepenheim is Duurzaam Diepenheim al flink aan de weg aan het timmeren”, zegt Marcel. “De energiebewustwording komt daar al behoorlijk goed op gang. Vandaar dat dit stadje een mooi startpunt vormt. Ook omdat we hier de krachten kunnen bundelen met Duurzaam Diepenheim en Buurkracht. De Lindelaan hebben we geselecteerd omdat dit een straat is met vooral gelijksoortige woningen. En allemaal uit de jaren zeventig, wat doet vermoeden dat er op het gebied van isolatie grote stappen te maken zijn.”

Inzicht in besparingskansen

Dat dit inderdaad het geval is, kon energieadviseur Theo Bakker bevestigen. Hij heeft in opdracht van Buurkracht in de Lindelaan alvast een voorbeeldwoning onder de loep genomen om inzicht te krijgen in de verduurzamingskansen in de straat. Na de inleiding op de avond van Hans Schoolderman van Duurzaam Diepenheim en een toelichting van Marcel op Binnenkracht, presenteerde hij zijn bevindingen. Marcel: “Spouwmuurisolatie zou voor veel bewoners van de Lindelaan een interessante maatregel kunnen zijn. Ook met vloerisolatie is nog veel te winnen. Dat zijn allebei ingrepen die je relatief snel terugverdient, in een jaar of vier. Daarnaast blijken ook veel daken in de Lindelaan geschikt voor zonnepanelen.”

Aanmelden voor gratis energieadvies kan nog

Van de bewoners die op de voorlichtingsavond afgekomen waren, meldde de helft zich direct aan voor een gratis verdiepend energieadvies door een wooncoach op basis van hun eigen situatie. Ook voor Lindelaners is die mogelijkheid er nog. Marcel: “Binnenkort gaat binnenkracht.nl live, met een speciaal aanmeldformulier. Maar bewoners kunnen ook alvast het energierapport van de energieadviseur opvragen via buurkracht.nl/diepenheim en zich daar aanmelden voor persoonlijk advies van een wooncoach. Wij trekken ondertussen verder naar het volgende Binnenkracht-project. Daarmee starten we waarschijnlijk nog dit jaar in Markelo.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?