Energie opwekken met je platte dak

18 juli 2015

Bungalows, schuurtjes, flats, bedrijfsgebouwen, het wemelt in Nederland van de platte daken. Als je daar zonnepanelen op wilt leggen, werkt het allemaal nét effe anders dan met een installatie op je schuine dakpannen. Wie wil er tips?

Buurkracht zonnepanelen plat dak   flickr   arap john tigchelaar   klein
Foto: Arap-John Tigchelaar.

De zonnepanelen die je op een plat dak legt, verschillen niet van de zonnepanelen op een schuin dak. Alleen bij de sets die je bestelt, zitten geen panhaken maar montageframes. Hierop kun je je zonnepanelen in een hoek van 30° op je dak zetten, de ideale hellingshoek om zo veel mogelijk zon te vangen. Meestal kun je ze nog precies op het zuiden richten ook en dat betekent maximale opbrengst. Die frames heb je in verschillende soorten. Je verzwaart ze met bijvoorbeeld grindtegels, want zonnepanelen kunnen veel wind vangen en je wil niet dat ze omver waaien. Verder hoef je ze niet vast te zetten, dus mocht je je dak een keer willen vernieuwen, dan is dat minder gedoe dan je misschien zou denken. Je kunt ze zelfs zonder al te grote ingrepen meenemen als je verhuist.

Waar moet je op letten?

  • Check of je dak stevig genoeg is. Een zonnepaneel weegt al snel 20 kilo, en met versteviging erbij kom je makkelijk op 50 kilo per paneel uit. De hoogte van je dak, de hoek van je zonnepanelen en de windsterkte in jouw regio maken ook uit voor de ballast die je nodig hebt. Als je twijfelt of je platte dak het gewicht kan dragen, is het een goed idee om er even een expert naar te laten kijken.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen de panelen, zodat ze niet elkaars zon ‘afvangen’. Om die reden kan het nog weleens slimmer zijn om een hoek van minder dan 30° te kiezen, zodat je meer panelen op je dak kwijt kunt die vol zon krijgen.
  • Houd ook rondom je panelen voldoende ruimte open; zo kun je er ook nog eens omheen lopen en ze af en toe schoonmaken. Als je je panelen dicht bij de dakrand plaatst, kunnen bij harde wind bovendien wervelwinden ontstaan. Dat vraagt weer om extra ballast om je zonnepanelen op hun plek te houden.
  • Woon je in een rijks- of stadsmonument of beschermd stadsgezicht? Informeer dan eerst bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor zonnepanelen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?