Energie besparen met dakisolatie: tips voor een goede start

18 januari 2018

Met een dak zonder isolatie stook je voor de mussen. Goede dakisolatie scheelt je honderden euro’s per jaar aan gaslasten. En je huis wordt er een stuk comfortabeler van. Maar hoe pak je het aan? En isoleer je je dak aan de binnen- of de buitenkant? Deze tips en overwegingen helpen je alvast op weg. 

Bekijk ook het overzicht met tips voor de aanschaf van andere grote bespaarmaatregelen. Onderaan dit artikel vind je een prachtig filmpje over dakisolatie. 

Buurkracht dakisolatie
Bereid je goed voor op dakisolatie

Controleer of je dak geschikt is voor dakisolatie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vraag een expert je dak te inspecteren.

 • Voor een hellend dak: zijn je dakpannen nog goed of zijn ze (binnen een paar jaar) aan vervanging toe? Zit er folie tussen het dak en de dakpannen en zo ja, is die damp-open?
 • Voor een plat dak: is je dakbedekking nog goed? Is de dakrand hoog genoeg of moet die opgehoogd worden voor isolatie?

Kies de dakisolatie die het beste bij je dak en je situatie past

 • Een plat dak dat nog goed is, kun je het beste isoleren door aan de buitenkant isolatiemateriaal op het dak aan te brengen. Met daarbovenop een ballastlaag van bijvoorbeeld grind of tegels.
 • Ben je toe aan nieuwe dakbedekking op je platte dak, dan laat zich die klus uitstekend combineren met dakisolatie. In dat geval komt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking.
 • Heb je een schuin dak dat niet gerenoveerd hoeft te worden? Dan is isolatiemateriaal tegen de binnenkant van het dak het voordeligst. Isolatiemateriaal onder je dakpannen spuiten heeft meestal niet zo veel zin omdat er maar weinig ruimte en het effect dus gering is.
 • Ga je toch je hellend dak renoveren? Kies dan voor isolatie aan de buitenkant. Daarvoor zijn kant-en-klare geïsoleerde dakelementen te krijgen. Deze manier om je dak te isoleren is het meest ingrijpend, maar levert ook het meeste effect op.
 • Verwarm je je zolder (bijna) nooit? Dan is isolatiemateriaal (laten) aanbrengen op of in de zoldervloer een relatief eenvoudige en goedkope mogelijkheid. Let dan wel op dat de toegang tot de zolder is afgesloten met een deur of luik.

Isolatiemateriaal en isolatiewaarde voor je dakisolatie: dit moet je weten

 • Voor een plat dak kun je gebruikmaken van drukvaste isolatieplaten zoals EPS, XPS, PUR, PIR, foamglas, steenwol, glaswol, houtwol of kurk. Voor een schuin dak heb je daarnaast bijvoorbeeld ook nog cellulose, vlas en folies die warmtestraling reflecteren. Afhankelijk van je keuze heb je meer of minder materiaal nodig om dezelfde isolatiewaarde te halen. Laat je hierover goed informeren door een deskundig adviseur.
 • Streef naar een isolatiewaarde (Rc) van 4 of hoger. Met weinig extra kosten heb je meer comfort en bespaar je meer energie.
 • Als je in de toekomst een energieneutrale woning wil, heb je een Rc-waarde van minstens 6 nodig.

Zo kies je een leverancier voor je dakisolatie

 • Vakbekwame bedrijven in jouw buurt die dakisolatie kunnen aanbrengen vind je eenvoudig via www.wij-isoleren.nl of op www.energiebesparendoejezo.nl/energieloket.
 • Nodig minstens twee leveranciers bij jou thuis uit voor een adviesgesprek over dakisolatie. Bespreek ook hoe het bedrijf het isolatiemateriaal zonder naden en kieren aanbrengt bij bijvoorbeeld de rookgasafvoer van de cv-ketel. Vraag ook om referenties en of ze zijn aangesloten bij een branchevereniging.
 • Verzoek de isolatiebedrijven om in hun offerte de werkzaamheden van start tot schoonmaak te beschrijven en de totale kosten op te nemen, inclusief eventueel bijkomende werkzaamheden zoals het aanpassen van de dakrand of de afwerking. Ook de materialen, isolatiewaardes, de oppervlakte van de vloer en de garanties moeten in de offerte komen.

Buurkracht in jouw buurt?

Samen met je buren dakisolatie aanbrengen? Buurkracht helpt!

Wil je samen met je straat of buurt aan de slag met dakisolatie? Buurkracht biedt daarbij gratis ondersteuning. Doe de postcodecheck om te zien of er al Buurkracht in jouw buurt is of bekijk Buurkracht in vijf stappen voor meer informatie.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?