“Energie besparen is sexy geworden”

17 juli 2014

In Drenthe zijn al volop Buurkrachtbuurten actief. Dat is ook te danken aan de Natuur en Milieu Federatie Drenthe die in deze regio met Buurkracht samenwerkt. Christiaan Teule van de NMF is hier zo enthousiast over, dat hij in zijn eigen wijk in Rolde met Buurkracht is gestart. “Drie jaar geleden hoefde ik op een feestje niet over mijn werk te beginnen, dan stond iedereen meteen gapend om zich heen te kijken. Dat is heel erg veranderd.”

“De Natuur en Milieu Federatie Drenthe heeft een eigen energieloket: het Servicepunt Energie Lokaal Drenthe”, vertelt Christiaan. “Hier kunnen mensen of groepen mensen terecht die bijvoorbeeld hun dorp energieneutraal willen maken of een ander energiebesparingsproject willen starten. Wij ondersteunen daarbij door onze kennis en ons netwerk beschikbaar te stellen, en bijvoorbeeld ook door ze aan projectideeën te helpen, te adviseren bij hun businessplan en plan van aanpak. We gaan verder dan Buurkracht, maar Buurkracht is juist weer sterk in heel praktisch advies en tamtam creëren. Zo vormen we een mooie tandem.”

Even zoeken

De afgelopen jaren is het aantal energieverenigingen en –coöperaties fors toegenomen. In Drenthe alleen al bestaan zo’n zestig van die groepen. Christiaan: “Zelf heb ik in 2012 samen met een paar dorpsgenoten Duurzaam Rolde opgericht. Ik kom uit de hoek van ontwikkelingssamenwerking en duurzame grondstoffen, en ben eigenlijk pas via mijn werk bij NMF in de energiebesparing gerold. Wij helpen Buurkracht buurten te werven en verzorgen voor een deel ook de begeleiding van die buurten. In de ene buurt wat intensiever dan in de andere. Het was even zoeken hoe we dat met Buurkracht zouden verdelen, maar dat loopt nu eigenlijk vanzelf.”

Maserati

Inmiddels heeft Christiaan gemerkt dat mensen steeds meer voor energiebesparing openstaan. “Energiebesparing is best sexy geworden. Mensen zijn energie veel meer gaan zien als een product dat je afneemt, waarbij je er ook voor kunt kiezen om dat níet te doen. Het is niet meer iets wat automatisch van je rekening wordt geschreven, je hebt er zelf invloed op. Nu krijg ik op feestjes de vraag of ik al rijk ben geworden van mijn zonnepanelen, of ik al een Maserati heb. Bijna iedereen is wel met energiebesparing bezig. En dat triggert mensen ook weer om na te denken over duurzaamheid, hoe we omgaan met grondstoffen, streekproducten, de auto enzovoort.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?