Energie besparen doe je voor jezelf, voor het dorp en voor de leuk

28 oktober 2015

Energie besparen is een serieuze zaak. Maar het kan ook heel leuk zijn. Dat wil het buurtteam Duurzaam Mariënheem komend jaar bewijzen. Tijdens de dorpsbijeenkomst op 26 oktober in gemeenschapscentrum De Schalm presenteerde het team zijn plan voor een spannende energiecompetitie in Mariënheem. Welke buurt gaat het meest besparen?

Buurkracht img 8400
Veel dorpsgenoten zijn geïnteresseerd

Na een kort welkom verzorgde buurtbegeleider Rana Berends de aftrap met meer uitleg over Buurkracht. Daarbij liet ze zien hoe bewoners hun energieverbruik kunnen volgen via buurkracht.nl. Hoe energiezuinig is Mariënheem? Op die vraag ging een energieadviseur in. Hij had een buurtscan uitgevoerd en een energiescan bij een woning uit 1973. Zijn conclusie was dat er in de woningen in de wijk nog veel te besparen valt. Tijdens de pauze konden de bezoekers op formulieren aangeven in welke maatregelen ze interesse hebben. Onder de invullers werden twee gratis energiescans verloot. De energieadviseurs van Nibag nemen de woning van de winnaars grondig onder de loep en geven persoonlijk advies over de maatregelen die het meeste rendement opleveren.

Energiecompetitie

Buurkracht img 8401
Veel inventarisatieformulieren opgehaald

“Energie besparen doe je voor jezelf, voor het dorp en voor de leuk”, hield Jos Neulen de zaal na de pauze voor. Daarom organiseert Duurzaam Mariënheem een spannende energiewedstrijd. Tijdens de energiemarkt op 18 januari 2016 geeft het team het startschot. Twintig buurten van vijftien tot veertig woningen strijden vervolgens een jaar lang tegen elkaar. De buurt die in februari 2017 percentueel het meest heeft bespaard, wint. De prijzen zijn nog niet bekend. Duurzaam Mariënheem ondersteunt de competitie met energiebijeenkomsten en acties met de warmtecamera. De komende maanden heeft het team hard nodig voor de voorbereiding. Jos: “We zoeken nog enthousiaste voormannen voor een paar buurtteams. Wie zin heeft, kan zich aanmelden via onze buurtpagina op buurkracht.nl.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?