En de honderdste Buurkrachtbuurt is: Hoogvonderen!

27 december 2015

Slingers en confetti! Muziek! De honderdste Buurkrachtbuurt gaat van start: Hoogvonderen in Roermond. “Dit kroontje op onze buurt is een extra motivatie om onze ambities waar te maken.”

Buurkracht img 4034 klein
Energie voor het kersverse buurtteam van Hoogvonderen

Hoogvonderen is een gezellige wijk in het oosten van de stad met voornamelijk woningen uit de jaren tachtig en negentig. Thijs Vaes van het buurtteam denkt dat er nog behoorlijk wat te besparen valt. “De huizen zijn gebouwd volgens de toen geldende bouwvoorschriften, die ook weer een paar keer zijn bijgesteld in de jaren dat deze buurt ontstond. De woningen hebben over het algemeen wel gevel- en dakisolatie, maar ze hebben bijvoorbeeld niet allemaal overal dubbel glas. Ook vloerisolatie is lang niet overal aangebracht. En als de kruipruimte wel geïsoleerd is, dan vaak met een dun laagje.”

Patronen veranderen

Buurkracht ju4a9339 klein
Het buurtteam bestaat uit Wiel Beiten, Helmy Willems, Linda Derks, Ed Cartens, Thijs Vaes, Theo de Rechter, Piet Heijnen en Heidy Hermus.

De belangstelling voor energie besparen in de buurt neemt toe, volgens Thijs. “Links en rechts verschijnen zonnepanelen op de daken. En ik hoor soms dat mensen bezig zijn met hun beglazing of met isolatie. Maar dat zijn vooral nog individuele projecten. Met Buurkracht kunnen we dat soort acties samen oppakken. Ik wil zo breed mogelijk kijken welke maatregelen zinvol zijn. Wat mij opvalt is dat 95 procent van de mensen die over energie besparen nadenken, in de eerste plaats zonnepanelen overwegen. Verder kijken ze niet. Terwijl andere maatregelen soms meer kunnen bijdragen. Mensen beseffen vaak ook niet dat ze al heel veel kunnen besparen door patronen te veranderen. Doe de lichten uit in kamers waar je niet bent, houd deuren dicht, draai de verwarming op tijd omlaag. Het begint bij de vraag: hoe leef ik? Die bewustwording, daar ga ik voor.”

Kroon op de buurt

Toen buurtbegeleider Patricia Vinclair in november een presentatie hield voor de wijkraad en andere geïnteresseerden, vertelde ze al dat Hoogvonderen kans maakte om de honderdste Buurkrachtbuurt te worden. Thijs: “Het hing af van het moment dat we zouden toeslaan. Maar daar hebben we ons niet door laten leiden. We hebben gewoon een datum geprikt die iedereen uitkwam. Ook zonder het vooruitzicht om de honderdste buurt te worden, zouden we zeker van start zijn gegaan. En met dezelfde inzet en hetzelfde enthousiasme. Maar dit kroontje op onze buurt is wel een extra motivatie om onze ambities waar te maken. En om van Buurkracht een succes te maken in Hoogvonderen.”

Hoog bezoek

En als het aan het kersverse buurtteam én Buurkracht ligt, dan mogen de buurtbewoners ook rekenen op een mooie viering van deze bijzondere mijlpaal. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat er wellicht hoog bezoek verwacht mag worden in Hoogvonderen, in de loop van februari. Wordt vervolgd.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?