Elsendorp van start met energiebesparing

17 januari 2014

Buurkracht naamloos

In deze tijd van crisis en hoge brandstofprijzen wordt energie besparen aantrekkelijker. Toch komt het er in veel huishoudens niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee wat een investering oplevert. Om die hobbels weg te nemen, gaat Elsendorp Energiek samenwerken met Buurkracht. Het doel: bewoners van Elsendorp ondersteunen bij besparingsmaatregelen. Op 28 januari kunnen inwoners zich vanaf 20.00 uur laten informeren tijdens een dorpsbijeenkomst in De Dompelaar. Alle geïnteresseerden zijn welkom.

Henrie van Summeren van Energiek Elsendorp: “Als je morgen begint, heb je overmorgen al voordeel”

Met deze samenwerking zet Elsendorp Energiek een nieuwe stap naar een volledig klimaatneutraal dorp. Eerder zorgde de commissie voor zonnepanelen op het schoolgebouw MFA de Dompelaar met een bijpassend lesprogramma: ‘Van zon krijg je energie’. Zo werd de Elsendorpse jeugd alvast goed voorgelicht. “Het begint met bewustwording”, aldus Henrie van Summeren van Elsendorp Energiek. “Tijdens de dorpsbijeenkomst leggen we uit wat Buurkracht inhoudt en willen we laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van energiebesparing. Veel mensen weten dat niet goed. En het mooie is: als je morgen begint met besparen, heb je daar overmorgen al voordeel van.”

Laagdrempeliger

Elsendorp Energiek en Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V., bundelen hun krachten. Ze brengen bewoners bij elkaar om samen besparingsmaatregelen bij de kop te pakken. Zodat dit laagdrempeliger wordt omdat bewoners zich aan elkaar kunnen optrekken en de taken kunnen verdelen. Voordelig omdat ze samen offertes kunnen aanvragen. En leuker omdat ze er niet alleen voor staan. Elsendorp Energiek trekt de kar, Buurkracht ondersteunt. Bijvoorbeeld door de besparingsmogelijkheden in de buurt te onderzoeken en bewoners te helpen bij het opvragen en beoordelen van offertes. Bovendien levert Buurkracht een geavanceerd online platform waar bewoners hun eigen energieverbruik nauwkeurig kunnen volgen en vergelijken met het gemiddelde van hun buren. Van Summeren: “We hopen zelfs dat er een enthousiaste competitie ontstaat: wie bespaart het meeste. Dat mensen elkaar aansteken en zo samen nog meer besparen.”

Voor de troepen uit

Samen met Buurkracht denkt Elsendorp Energiek zo zijn doelstellingen dichterbij te kunnen brengen. “We zijn een dorpje met 1050 inwoners, maar we lopen voor de troepen uit als het gaat om samen dingen voor onszelf organiseren. Zoals zorg, een dorpsvisie 2025 en leefbaarheidsagenda met de gemeente Gemert Bakel. En nu energiebesparing. Door de samenwerking met Buurkracht halen we veel kennis over energie en besparingsmogelijkheden in huis. Daar maken wij graag gebruik van. Andersom dragen wij weer bij aan de kennisvermeerdering van Buurkracht. Zo helpen we elkaar vooruit.”

Over Elsendorp Energiek

Elsendorp Energiek is een van de commissies onder het Dorpsoverleg Elsendorp, die een klimaatneutraal dorp nastreeft. Bijvoorbeeld door het stimuleren van zonnepanelen en door inwoners te stimuleren hun energiegebruik in huis terug te dringen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?