Elsendorp lanceert dorpscoöperatie

16 maart 2017

Het Brabantse ondernemersdorp Elsendorp blijft inspireren. Sinds zondag 12 maart heeft het officieel een eigen coöperatie. Hierin brengen inwoners verschillende gezamenlijke activiteiten onder, van de collectieve inkoop van energie tot het zorgteam. De ondertekening van de notariële akte ging op deze stralende dag niet onopgemerkt aan het dorp voorbij.

Buurkracht img 7477
Met deze handtekeningen is de dorpscoöperatie een feit

De afgelopen paar jaar heeft het Dorpsoverleg samen met Energiek Elsendorp – het buurtteam van Buurkracht - de komst van Dorpscoöperatie Elsendorp zorgvuldig voorbereid. Henrie van Summeren: “Samenwerken zit dit dorp in het bloed. We hebben bijvoorbeeld gezamenlijk dorpsaccommodatie de Dompelaar gebouwd. We besparen samen energie en zorgen voor elkaar. We zochten naar een vorm om dat soort activiteiten in onder te brengen. Als middel om inwoners meer inspraak te geven en nog meer samen te ondernemen. Daar is de dorpscoöperatie voor bedoeld.”

Koffie en cake op een historische locatie

De officiële ondertekening van de akte was dan ook een feestelijke gebeurtenis die de betrokkenen graag wilden delen. “Vanaf 11.00 uur stond de koffie en cake klaar in Gasthoeve de Dompt, het landgoed waar de geschiedenis van Elsendorp begonnen is”, vertelt Henrie. “Aan belangstelling geen gebrek, het was flink druk.”

Van huifkar tot elektrische auto

Buurkracht img 7479
Verleden, heden en toekomst komen samen in Elsendorp

Willy Donkers, de voorzitter van Dorpsbelangen, heette iedereen welkom met een toespraak over verleden, heden en toekomst van de Elsendorpse gemeenschap. “Dat was het thema waarin we de bijeenkomst gegoten hadden. En dat terugkwam in het vervoer naar de Dompelaar, waar de ondertekening plaatsvond. Mensen konden een historisch tochtje maken in een huifkar of een replica van de stoomtram die tot 1937 tussen Den Bosch en Helmond reed. Het huidige model rijdt op luchtbanden en maakt gebruik van zonne-energie. Ook de buurtbus was ingeschakeld. Én een volledig elektrische auto, het vervoermiddel van de toekomst.”

Bewust met energie

In de Dompelaar hield Irmy van Paassen van Buurkracht een korte presentatie over de samenwerking tussen Buurkracht en Energiek Elsendorp die in 2013 van start ging. “Wij waren een van de allereerste Buurkrachtbuurten”, vertelt Henrie trots. “Die samenwerking heeft energiebesparing in Elsendorp op een hoger plan gebracht. Daarbij hebben we veel van elkaar geleerd. En we gaan door, bijvoorbeeld met een postcoderoosproject.” Ook burgemeester Michiel van Veen van Gemert-Bakel, waar Elsendorp deel van uitmaakt, sprak het publiek toe. “De gemeente heeft bewust met energie omgaan hoog in het vaandel staan en heeft Buurkracht daarvoor omarmd. Ook in De Mortel en Handel, twee andere kerkdorpen in de gemeente, is bijvoorbeeld al een energieteam actief.”

Ondertekend en gezegend via Skype

Toen was het tijd voor waar het allemaal om draaide: de handtekening van notaris Van Gulik, de burgemeester, Willy Donker en voorzitter Tiny Janssen onder de oprichtingsakte van de Coöperatie Elsendorp. Zelfs de pastoor, die inmiddels in een verzorgingshuis woont, gaf zijn zegen – via een Skypeverbinding. Waarna een kunstenaar uit Gemert het logo onthulde dat hij voor de coöperatie had ontworpen. “Een staaldraad met losse draadjes waar een verbindende kracht van uitgaat, gecombineerd met de zandloper uit het wapen van Gemert, en dat samengevat in een cirkel van oneindigheid. Een mooi symbool voor de Elsendorpse gemeenschap.”

Vol plannen

Na de ondertekening eindigde de bijeenkomst feestelijk met champagne en muziek van de Elsendorpse muziekvereniging, waaronder het Elsendorpse volkslied. “Het was een prachtige dag”, zegt Henrie. “Maar voor ons begint het nu pas echt. We zitten vol plannen voor de coöperatie. Van collectieve verzekeringen tot openbaarvervoersvoorzieningen. Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel gaat gebeuren. En dan houden we het dorp natuurlijk ook weer via onze buurtpagina op de hoogte.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?