Elsendorp gaat voor postcoderoos

06 juni 2017

Op het dak van vdWetering Graszoden in Elsendorp stelt de eigenaar ruimte beschikbaar voor 210 zonnepanelen. Daar kunnen dorpsgenoten in investeren, én van profiteren. Hoe dat werkt, was het onderwerp van de informatieavond op 1 juni in de Dompelaar. Met de inschrijvingen gaat het inmiddels hard. Elsendorpers hebben nog tot 16 juni om in te tekenen.

Buurkracht 170606 foto bb elsendorp juni
Het ziet er naar uit dat we van start gaan! Geïnteresseerd? Wacht niet te lang met inschrijven.

Het project is opgezet door Energiek Elsendorp annex het Buurkrachtteam, dat onderdeel is van de kersverse dorpscoöperatie. Voortrekker Henrie van Summeren: “We willen ook dorpsgenoten die geen geschikt dak hebben, de gelegenheid geven om duurzame energie te produceren. De partij die voor ons dorp ook de collectieve inkoop van gas en stroom regelt, heeft voor ons uitgezocht hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. We hebben nu alles in de startblokken staan voor een postcoderoosproject. Bij voldoende inschrijvingen gaan we door. En gezien de belangstelling tijdens de informatieavond, verwacht ik dat we vrij snel vol zitten.”

Dak zonneklaar

Het grootste deel van de avond bestond uit de presentatie van Henrie. Die deed uit de doeken hoe het team te werk was gegaan, welke mogelijkheden zijn overwogen en hoe het postcoderoosproject in elkaar zit. “We hebben eerst gezocht naar een geschikt dak”, vertelt hij. “In Elsendorp hebben we veel ondernemingen met grote daken. Bij vdWetering kunnen de zonnepanelen er zó op, zonder dat je eerst het dak nog moet verstevigen. Daar kunnen we dus snel beginnen. En als dit project goed loopt, hebben we alweer twee ondernemers klaarstaan die ook hun dak beschikbaar willen stellen.”

Goedkoper en sneller terugverdiend dan eigen zonnepanelen

Elsendorpers kunnen voor € 267,- per paneel investeren in het zonnedak. “Dat is aanzienlijk goedkoper dan bij veel andere postcoderoosprojecten”, zegt Henrie. “vdWetering heeft namelijk een aansluiting waar de zonnepanelen zonder verdere aanpassingen op ingelust kunnen worden. Dat scheelt. Ook heeft in de voorbereiding iedereen zich pro deo ingezet. Daardoor hebben we de kosten laag kunnen houden. Met als gevolg dat we nu een aanbod kunnen doen waarbij mensen in 7 jaar en een maand hun investering terugverdienen. Dat is sneller dan bij zonnepanelen op je eigen dak.”

Zonne-energie zonder zorgen

Instappen in het project biedt nog meer voordelen: “Deelnemers kopen in feite zonne-aandelen. We hebben het zo georganiseerd dat ze gegarandeerd zijn van groene stroom, zelfs als er een storing is. We hebben namelijk een verzekering op zonuren. Daarvoor betalen deelnemers een tientje per jaar, en daarbij is dan ook het onderhoud, de financiële afhandeling, de monitoring en de schoonmaak inbegrepen. Zo ontzorgen we mensen echt.”

Eerlijk over risico’s

Henrie was ook eerlijk over de risico’s en onduidelijkheden die deelname met zich meebrengt. “Bij zo’n postcoderoosproject krijg je een vergoeding op het energiebelastingtarief. Daarop is de financiële structuur gebaseerd. Voor de komende 15 jaar is gegarandeerd dat dit zo blijft, maar wat er daarna met die regeling gebeurt, weten we nog niet. Voorlopig verwachten we dat de energiebelasting alleen maar stijgt; dat zou voor deelnemers heel gunstig zijn. Maar we weten het niet. Een ander punt is: na 15 jaar zijn de zonnepanelen afgeschreven. Daarna gaan ze nog zeker 5 tot 10 jaar mee. Wat doen we dan met de restwaarde en hoe wordt een en ander dan onderling verrekend? Dat hebben we nu nog niet scherp.”

Wees er snel bij!

De presentatie viel in goede aarde. Henrie: “De manier waarop we het hebben aangepakt én wat we te bieden hebben, oogstte lof. Van de 25 aanwezigen waren er zeker 20 serieus geïnteresseerd om in te stappen. Om kwart over tien waren we klaar en voor middernacht waren de eerste online inschrijvingen al binnen. En we weten uit ervaring dat als er eenmaal een begin gemaakt is, het snel gaat rondzingen. We geven Elsendorpers nog twee weken bedenktijd: uiterlijk 1 juli willen we een go of no-go kunnen afgeven. We stevenen hard op een go, kan ik alvast vertellen. Tegen dorpsgenoten zou ik dan ook willen zeggen: wees er dus snel bij en meld je aan op onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?