Elsendorp bespaart doorrrrr!

12 april 2018

Waar in Nederland zie je dat? Als Elsendorp in dit tempo doorgaat, kan de ambitie om in 2040 een energieneutraal dorp te zijn, misschien wel 5 jaar naar voren. Die boodschap zette de toon op de bijeenkomst over verduurzaming op 10 april in dorpshuis de Dompelaar. En de trein dendert door: de leveranciers van duurzame maatregelen die hun verhaal hielden, gingen elk weer met offerteaanvragen naar huis. Ook het tweede collectieve zonnedak zit er aan te komen. Meld je ook aan via buurkracht.nl/elsendorp.

Buurkracht elsendorp
Buurkracht Elsendorp

Energiek Elsendorp, inmiddels een heuse energiecoöperatie, houdt het thema verduurzaming voortdurend hoog op de agenda in het dorp. “De kracht zit in de herhaling”, zegt voortrekker Henrie van Summeren. “Er haken nog steeds mensen aan. En ook dit keer hadden we weer een goede opkomst.” 

Veel animo voor tweede zonnedak

In zijn welkomstwoord liep hij door het programma van de avond en legde hij nog een keer uit wat Energiek Elsendorp te bieden heeft en wat bewoners ervan kunnen verwachten. Jan Geerts van NL Energiecollectief, de partij waarmee Energiek Elsendorp het gemeenschappelijke zonnedak heeft opgezet, vulde dit verder in: het eerste zonnedak is met een opwek van 52.000 kWh per jaar een forse stap richting een energieneutraal dorp. “Voor een tweede dak is ook alweer veel animo”, vertelt Henrie. “We hebben een paar daken op het oog, maar onderzoeken nog of die stevig genoeg zijn, niet vol asbest zitten en of de aansluiting groot genoeg is. Zodra we een geschikt dak hebben met een sluitend businessplan, horen bewoners daar meer over.”

Licht op bedrijfspanden

Speciaal voor de ondernemers in de zaal had Energiek Elsendorp ook Thijmen Jansen uitgenodigd van JRAE. Dit is een adviesbureau dat bedrijfspanden, van kantoren tot boerderijen, doorlicht op verduurzamingsmogelijkheden en daarover adviezen uitbrengt. Inclusief actieplan. Henrie: “Ook bedrijven moeten besparen op energie. Dat gaat steeds sterker spelen. Bovendien adviseert dit bureau ook particulieren, dus Thijmens verhaal was ook voor hen interessant.”

Vijf pitches

Boter bij de vis was er ook: vijf leveranciers hadden een korte pitch voorbereid van 5 minuten waarin zij mochten vertellen wat ze te bieden hebben, hoe ze te werk gaan en wat ze voor Elsendorp kunnen betekenen. Achtereenvolgens zetten vertegenwoordigers van een glasbedrijf, een isolatiebedrijf, een zonnepaneleninstallateur, een warmtepompleverancier en een bedrijf dat grondboringen doet voor grondwarmtepompen, hun beste beentje voor. Vragen konden bezoekers na de pauze persoonlijk aan hen stellen, bij de standjes die de leveranciers in de zaal hadden ingericht. “Die opzet werkte top”, vertelt Henrie enthousiast. “Mensen zitten niet te wachten op ellenlange verhalen, die willen snel goede informatie en dan gericht vragen kunnen stellen. Dat is op deze manier goed gelukt; zeker een aanrader voor andere Buurkrachtbuurten.”

Mooie oogst

Dat bleek ook wel uit de oogst van de avond: alle leveranciers gingen met meerdere afspraken naar huis. Henrie: “Van de zonnepanelenleverancier weet ik dat hij 8 offerteaanvragen heeft genoteerd. Zelf heb ik ook een aantal aanmeldingen voor het volgende postcoderoosproject ontvangen. En Wiesje van Nunen van Buurkracht heeft weer verschillende dorpsgenoten kunnen inschrijven op buurkracht.nl/elsendorp. Daar blijven ze op de hoogte van onze activiteiten en doen ze nog handige besparingstips op ook.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?